Avto > Iz druge roke
25324 ogledov

Vozimo v avtomobilih nevarne bombe?

razkužilo v avtu MatijaJanežič
Z višanjem spomladanskih temperatur se bomo spet soočali tudi z visokimi temperaturami v notranjosti avtomobilov. Nekateri svarijo, da je lahko v tako razgreti notranjosti avtomobila steklenička z razkužilom nevarna ali celo eksplodira. Je to resnica ali mit?

Razkužil za roke, ki jih najdemo na vsakem koraku, smo se v zadnjem letu že popolnoma navadili, saj nam pomagajo pri zmanjšanju tveganja za okužbo s covid-19 in drugimi nalezljivimi boleznimi. Marsikdo si ravnanje z razkužili olajša tudi tako, da stekleničko shrani v sovoznikovem predalu ali vdolbini za plastenke svojega avtomobila, kjer je vedno pri roki.

filter kabine Nov trend Avto Filter, ki vas bo zaščitil pred korono

razkužilo v avtu | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Vendar pa naj to ne bi bilo v redu. Predvsem po spletu se širijo svarila, da lahko steklenička z razkužilom v vročem avtomobilu eksplodira. Je to res in bi nas moralo skrbeti, da s seboj v avtomobilih vozimo majhne, a nevarne tempirane bombice? Strokovnjaki pravijo, da je takšen scenarij malo verjeten in skoraj nemogoč.

Ni nevarnosti

Velika večina razkužil za roke sicer vsebuje etilni alkohol, ki hlapi že pri sobni temperaturi. Ker so njegovi hlapi zelo vnetljivi, velja za vnetljivo tekočino, torej je potencialno lahko nevaren. Vendar pa so količine alkohola v steklenički tako majhne, da v razmeroma veliki kabini avtomobila ne more ustvariti eksplozivne zmesi z zrakom in se preprosto porazgubi brez škode.

razkužilo v avtu | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

In četudi bi bila koncentracija alkoholnih hlapov dovolj visoka za vžig, ta za aktivacijo še vedno potrebuje vir ognja,  ki pa ga v notranjosti avtomobila načeloma ne najdemo. Profesor na fakulteti za globalno javno zdravje na Univerzi New York Jack Caravanos pravi, da bi morali, če bi hoteli, da se vname, vžigalico postaviti tik nad razkužilo z alkoholom in šele potem bi obotavljivo zagorelo.

avtomobilske žarnice PRESENEČENJE Avto So rezervne žarnice v avtomobilih sploh še potrebne?

Kaj pa možnost spontanega vžiga? To je nemogoče. Razkužilo na alkoholni bazi naj bi se namreč spontano vžgalo šele pri temperaturi nad 362 stopinjami Celzija, kar pa je malo verjetno. Če bi bil avtomobil iz kakršnegakoli vzroka izpostavljen tako visoki temperaturi, bi bilo bolj verjetno, da bi se na njem že veliko prej vnelo kaj drugega kot pa steklenička z razkužilom.

razkužilo v avtu | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 10:08 24.maj 2021.

    no ja pozabil ste na naše modre angele in njihove pojoče travice.. a mislite da vam bofo verjel da ste se napil razkužila. kolikor si moram ratkužit roke pri enem sam dbevnem opravku, bi lahk že napihal za oduzem vozniške.