Kje je največja verjetnost, da vam v Sloveniji ukradejo avto? To pravi statistika.

Foto: Profimedia
Raziskali smo, kako je pandemija, ko smo veliko časa preživeli doma, vplivala na krajo vozil v Sloveniji. Razkrivamo tudi, kje v Sloveniji ukradejo največ vozil in katera so najbolj priljubljena med tatovi.
Oglej si celoten članek

Iz policije smo prejeli podatke o krajah vozil v Sloveniji v letu 2020 in 2021, v času pandemije, ki jo je povzročil covid-19. Času, ko se je uveljavilo delo od doma.

Zasebni detektiv Slovenski lastnik ukradenega športnega BMW storil veliko napako

Iz policijskih statistik je razvidno, da je bilo kraj vozil predvsem v letu 2021 veliko manj kot v letu 2020 in tudi pred krizo covid-19. Policija navaja, da je bilo pred približno desetimi leti v Sloveniji na letni ravni odtujenih preko 1000 vozil, največ nekaj več kot 1400. "Od 2015 opažamo stalni padec števila odtujenih vozil. Iz statističnih podatkov je razvidno, da je bilo število odtujenih vozil tudi že pred epidemijo na dokaj nizki ravni in se ni bistveno spreminjalo. Res je, da v 2020 beležimo manjši porast glede na leti 2018 in 2019, vendar je to na račun nekaj večjega števila odtujenih koles z motorjev v tem letu," so za zurnal24.si odgovorili iz Generalne policijske postaje. 

Foto: Twitter policija avtomobil

Leta 2018 je bilo odtujenih 549 vozil z motorjem, leta 2019 555 in leta 2020 614. Leta 2021 je zabeležen znaten padec, saj je bilo odtujenih zgolj 417 vozil z motorjem.

Avto Je imel zgolj srečo, da je našel ukraden avto?

Ob primerjanju podatkov in iskanju vzrokov so ugotovili, da so se tatvine koles z motorjem leta 2020 pričele več kot en mesec prej, kot v ostalih letih. "Predvidevamo, da so zaradi bolj ugodnih vremenskih pogojev lastniki kolesa z motorjem pričeli uporabljati bolj zgodaj, kar je posledično pomenilo, da so se tatvine v tem letu pričele prej in, da jih je bilo več. V letu 2021 je število odtujenih koles z motorjem primerljivo s podatki iz preteklih let, zaradi česar je tudi skupno število odtujenih vozil nižje," pojasnjujejo na policiji.

Foto: Facebook Kraja žarometov

Dravlje zamenjala mestna četrt Ljubljana-Moste

Ne spreminja pa se dejstvo, da je daleč največ vozil z motorjem odtujeno v Ljubljani. Kot razkriva statistika se približno polovica vseh tatvin zgodi v slovenski prestolnici. Sledijo Maribor, Koper in druga večja mesta v Sloveniji. V Ljubljani je bila po številu obravnavanih kaznivih dejanj in odtujenih vozil v Ljubljani v obdobju 2019-2021 najbolj problematična mestna četrt Ljubljana-Moste  s 60 odtujenimi vozili, sledijo Bežigrad (54), Zgornja Šiška (49), Vič (48) in Dravlje (41). Zanimivo, v ožjem centru Ljubljane je bilo odtujenih le sedem vozil z motorjem, na Prulah na primer samo eno. Večina avtomobilov je v Sloveniji ukradenih med 23. uro zvečer in 5. uro zjutraj.

Avto Tatovi vozil imajo nov trik, pazite na plastenke

Ko smo raziskavo izvedli pred šestimi leti, za obdobje med leti 2010 in 2014, je v Ljubljani po številu kraj prednjačila mestna četrt Dravlje, sledila sta Bežigrad in Moste. V Dravljah so na primer v omenjenem obdobju ukradli več vozil kot v celotnem Mariboru.
Policiji uspe izslediti le četrtino ukradenih vozil. "Če upoštevamo, da je registriranih vozil približno 1.000.000, je možnost, da storilci vzamejo prav vaše vozilo, majhna," so zapisali policisti.

Foto: Shutterstock Kraja vozila

Najbolj pogoste znamke, ki so tarče tatov

Iz Generalne policijske uprave so nam posredovali statistiko med tatovi 20 najbolj iskanih znamk vozil v Sloveniji od leta 2018 do leta 2021. Pričakovano so na vrhu najbolj množične znamke. Prav na vrhu je po številu kaznivih dejanj Renault, sledijo Volkswagen in BMW na tretjem mestu. Med priljubljenimi tarčami so še Audi, Fiat, Opel, Citroën, Peugeot, Ford in Škoda.

Triki, ki jih uporabljajo avtomobilski tatovi so standardni. "Storilci uporabljajo ustaljene metode. Je pa v zadnjem času opazno, da je manj tatvin dražjih vozil. Hkrati opažamo, da se največ odtujenih vozil po tatvini razstavi v dele in uporabi za popravilo poškodovanih vozil, ali pa se deli nato prodajo," so nam odgovorili na policiji. 

Avtomobil je mogoče nasilno dokaj enostavno odpreti ter brez večjega napora in vidnih poškodb, za nasilni zagon motorja pa je potrebno specialno elektronsko orodje. Policijska statistika ugotavlja, da zelo redko izginejo vozila, v katera so vgrajene kakovostne dodatne alarmne naprave.

Foto: Policija Tatovi avtomobila keyless

Kako se zaščititi pred krajo?

Zato so prepričani, da lahko z ustreznim ravnanjem in varovanjem vozila možnost tatvine ali odvzema vozila oziroma vloma v vozilo močno zmanjšamo. Največ za zaščito vozila pa lahko stori prav njegov lastnik.

Neverjetna zgodba Sredi belega dne v BTC v času petih minut ukradli dragocen avto

Na policiji so pripravili tudi nekaj nasvetov kako čim bolje zaščititi svoje vozilo pred nepridipravi. Klasični nasvet je, da ne parkiramo na neosvetljenih ulicah in parkirnih prostorih. Uporabljamo urejena parkirišča, garaže in garažne hiše. Ko zapuščamo vozilo, izvlečemo ključ iz kontaktne ključavnice, zavrtimo volan, da se zaskoči volanska ključavnica, zapremo vsa okna in zaklenemo vrata vozila. Ne pozabimo na prtljažnik. Vozilo zaklenemo, tudi če ga parkiramo v zaklenjeni garaži. V vozilu ne puščamo dokumentov vozila (prometnega dovoljenja, zelene karte, zavarovalne police, servisne knjižice). Alarmna naprava, ključavnica za volan ali menjalnik in druge varnostne naprave se splačajo le, če jih uporabljate dosledno. Storilec lahko ob morebitnem vlomu v naše stanovanje ali hišo najde tudi kontaktne ključe in nam odpelje še vozilo. Zato kontaktnih ključev tudi doma ne puščamo na vidnem mestu. Dogovorimo se s sosedom o medsebojni pomoči pri opazovanju oz. varovanju vozila.

Ko opazite, da so vam ukradli vozilo nemudoma o tatvini obvestite policijo. Pomembno je, da so o tatvini čimprej obveščene vse razpoložljive policijske patrulje, da lahko ustrezno ukrepajo, če vozilo opazijo. Ob prijavi dajte policistu vse podatke, ki jih bo od vas zahteval. O svojem vozilu in predmetih v njem navedite čim več podatkov oziroma značilnosti, po katerih bi vozilo oziroma navedene predmete prepoznali. Policiji sporočite tudi, če ste pri tatvini zalotili storilca.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 11:40 10. Marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma …

  • 08:02 9. Marec 2022.

    Po logiki pred stavbo v kateri se nahaja največ lopovov...Torej ne parkirat na Šubičevi..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.