Ko otroci postanejo vozniki

Foto: Jumnicar
Foto: Jumnicar
Občina Trbovlje že vrsto let sofinancira izobraževalni program "Jumicar", namenjen preventivni vzgoji otrok v cestnem prometu. Program, ki je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela, je namenjen otrokom od 7 do 12 let.
Oglej si celoten članek

Na gimnazijskem šolskem igrišču bodo šolarji Osnovne šole Tončke Čeč v petek spoznavali prometne predpise, ne le kot pešci, temveč tudi kot vozniki. Po skupnem predavanju bodo sedli v vozila in sledili navodilom, kako pravilno pripeti varnostni pas, upoštevati prometne znake in semafor ter paziti na varnostno razdaljo itd.

Varnost v prometu je ena od pomembnejših tematik v današnjem času, zato jo najdemo tudi v učnem načrtu vsakega vrtca in seveda osnovne šole. Vrtci in osnovne šole poskušajo na različne načine o varnosti v prometu ozavestiti naše najmlajše, vendar z redkokaterim programom, dejavnostjo oz. projektom zajamejo tako teoretični kot praktični del preventivne vzgoje o varnosti v cestnem prometu.

Namen programov Kolesarčki in Jumicar je, da otrokom na zabaven, pa vendar poučen način, prek igre predstavijo pravilno vedenje v prometnem okolju, tako da bodo postali bolj previdni in vestni udeleženci v prometu. Postavljeni so v vlogo voznika in doživljajo dogodke, kot jih opaža in zaznava voznik v pravem prometu. Obenem pa bo to za otroke tudi posebna izkušnja – nimajo namreč vsak dan možnosti, da bi se s štirikolesniki vozili po cesti s pravimi križišči, prometnimi znaki in pravim semaforjem! Promet na poligonu nadzoruje več za to usposobljenih mentorjev, ki otroke opozarjajo na napake in jim razložijo, kako ravnati v določenih situacijah.

Pri programu Kolesarčki so otroci postavljeni tudi v vlogo pešca, ki mora pravilno prečkati prometno cestišče na poligonu, prek igre pa spoznajo:
- kako pomembna je varnostna čelada,
- osnovne prometne znake,
- pomen semaforja,
- kako se pravilno prečka cestišče.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.