Ko študent po avto gre

Foto: Ford Ford focus Foto: Peugeot Peugeot 206 Foto: Volkswagen Volkswagen golf Foto: Renault Renault clio Foto: Citroën Citroën xsara Foto: Opel Opel astra
Nakup avtomobila. Izbira rabljenih za študentski žep je velika. Za 5.000 evrov se dobi avtomobil s klimo, servovolanom, zračnimi zavesami in sistemom ABS.
Oglej si celoten članek

Pet tisoč evrov. Za ta denar se dobi soliden avtomobil letnika 2007, ki ima servovolan, klimatsko napravo, zralčne zavese in protiblokirni sistem (ABS), je povedal Mile Begović, prodajalec vozil pri Avtohiši Malgaj. Ponudba rabljenih vozil je pri nas bogata, saj je vse več vozil uvoženih iiz tujine, prav pri teh pa je potrebno biti posebej pozoren, opozarja. “Priporočljivo je, da rabljen avtomobil kupujete v avtohiši. Tam kupci izvedo poreklo avtomobila, vsako vozilo je sevisirano in tehnično brezhibno." Za vozila, mlajša od letnika 2006 in tista z malo kilometri pa prodajalci ob doplačilu pogosto nudijo garancijo do enega leta.

Za pregled 15 evrov

Na drugi strani imajo vozila iz tujine velikokrat nerealno število prevoženih kilometrov. Primož Pleško, direktor podjetja Pleško Cars svetuje, naj bo kupec pozoren na potrjeno servisno knjižico, po možnosti pa ima s seboj mehanika.

Po njegovih besedah se vse več kupcev rabljenih vozil odloča pred nakupom avtomobil zapeljati na tehnični pregled, ki stane okoli 15 evrov, med njim pa mehanik preveri stanej podvozja in vse vitalne dele avtomobila. "Če se prodajalec s pregledom ne strinja, je to znak, da je z avtomobilom nekaj narobe," opozarja Pleško.

Bencinarji imajo prednost

Študentom, ki avto večinoma uporabljajo za prevoz do univerzitetnih središč, Pleško priporoča nakup bencinskega motorja, ki je že ob nakupu cenejši, poleg tega pa so stroški servisiranja v povpečju za najmanj 10 odstotkov nižji. Hkrati so manj občutljivi na gorivo, stroški popravila v primeru okvar pri dizlih pa so višji celo za 500 odstotkov.

Naj rabljena vozila

Na nemških lestvicah zanesljivosti rabljenih vozil, starih med pet in sedem let, so v zgornji polovici lestvice toyota yaris in corolla, nissan almera, VW golf, opel agila, ford focus, renault megane ...

Miniintervju: Če denar dopušča, iščite takega z ESC

Foto: Gregor Prebil Mile Begović Kakšen je najpogosteje prvi avtomobil, ki ga mladi kupijo pri vas?
Mladi pridejo praviloma s starši, zato ne kupijo najcenejših avtomobilov. Starši očitno gledajo na to, da se otroci vozijo v varnih vozilih.

Kakšen avtomobil pa priporočate za omejen proračun?
Naj bo varen. Ima naj sistem ABS in zračne blazine, po možnosti pa tudi elektronski sistem stabilnosti (ESC).

Kaj lahko pričakujemo za 1.500 evrov?
Za ta denar se dobi avtomobile letnikov od 1997 do 2001, odvisno od znamke. Recimo renault twinga, ki je brez klime in servovolana, a tehnično brezhiben.

Na kaj je treba pri nakupu rabljenega avtomobila še paziti?
Približuje se zima, zato bo prvi večji strošek nakup akumulatorja in zimskih pnevmatik. Če je le mogoče, naj ima avto dobre pnevmatike, brisalnike in akumulator.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 12:16 26. September 2011.

    Nepovratni kredit na banki Ati & Mami, d.o.o.

  • 10:27 26. September 2011.

    ...od kod študentu 5000€ ????

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.