Lahko preberete tablico skozi takšno steklo?

Foto: Andrej Leban
Foto: Andrej Leban
Ko boste naslednjič jezni na cestarje, pomislite na teh nekaj stvari.
Oglej si celoten članek

AMZS in policija pred skorajšnjim začetkom zimske sezone opozarjata na pravilno opremljena vozila in tudi pripravljenost voznikov na spremenjene okoliščine na cestah. Čeprav je verjetno vsak voznik priporočila slišal že neštetokrat, se ob pojavu zimskih razmer na cestah mnogi ne znajo pravilno obnašati, ali pa gredo na cesto s povsem nepripravljenimi vozili. "Ker niso imeli časa," ali iz kakšnega drugega razloga. Dejstvo pa je, da ima voznik s svojim vozilom vsaj dve tretjini varnosti v prometu v svojih rokah, na ostalo tretjino (ceste) pa lahko bistveno vpliva. 

Zaskrbljujoče 30 bralcev prepričali, zakaj na avto namestiti zimske pnevmatike

Vozila: vzemite si čas

Pripravljenost na zimo niso le zimske pnevmatike. O tem, zakaj so v mrazu in na spolzkem, še posebej pa v snegu zimske pnevmatike boljše od letnih, ne velja izgubljati besed. "Z avtom na letnih sem se pri zaviranju na polno ustavil čisto na koncu steze, ko je že zopet nastopil grob asfalt. Pa tudi na krožni stezi je bilo z zimsko pnevmatiko precej lažje obvladovati vozilo," je po demonstraciji razlik "v živo" med novo letno in novo zimsko gumo na poligonu Centra varne vožnje na Vranskem dejal Ivan Kapun. Vodja sektorja prometne policije je opozoril, da se pozimi razmere na cestah bistveno hitreje spreminjajo in na to morajo biti vsi udeleženci pripravljeni, ne zaradi zagroženih kazni, temveč predvsem zaradi lastne varnosti.

Upoštevajte, da je v zimskih razmerah potovalni čas pač daljši in je treba zjutraj vstati prej. Z živčnostjo in hitenjem na cesti tega ni mogoče nadomestiti, lahko povzroči le dodate nevarnosti. 

Ivan Kapun, policija

Pripravljeno vozilo pa nima le zimskih pnevmatik. "Veliko je stvari, ki jih lahko postori vsak lastnik," opozarja Jurij Kočar, vodja AMZS servisa. Predvsem velja pravilo videti in biti viden. To ne pomeni le dolivanja koncentrata za čiščenje stekel ali prižiganje zasenčenih luči v megli ali dežju, temveč tudi zamenjati iztrošene metlice brisalcev ali počistiti stekla z notranje strani, da se prepreči moteče lomljenjenje svetlobe nizkega sonca. 

Foto: Profimedia Tekočina za pranje stekel

Lastniki avtov s širokimi pnevmatikami, če vam homologacija to omogoča, namestite zimske pnevmatike ožjih dimenzij, saj so dokazano varnejše.

Blaž Poženel, odgovorni urednik Motorevije

Pričakujte, da boste morda na cesti ostali za več ur. "Pred nekaj leti so pri Razdrtem vozniki čakali v avtih po pet ur. Nekaterim je vmes že zmanjkalo bencina v preveč praznih rezervoarjih," je realne izkušnje delil Kapun. V avto kot nujna oprema sodijo topla odeja, lopata, prigrizek in pijača, tudi majhna vreča peska ne more škoditi. 

Zelo važna komponenta je podvozje, ki je pozimi še posebej na udaru. S pravočasnim ukrepanjem in zamenjavo iztrošenih delov ali počenih manšet je mogoče preprečiti kasnejše precej višje stroške. 

Avto Trije pogoji, da vam bo pnevmatika spomladi hvaležna

Foto: Profimedia vožnja zaviranje

Vozniki: vstanite prej!

Slabih razmer na cesti se mora vsak voznik zavedati vnaprej, pa opozarja inštruktor varne vožnje Brane Legan. Pomembna je ustrezna varnostna razdalja, zavedati se je treba zmogljivosti nameščenih pnevmatik. "Ne zanašajte se na razne vrste pogona, kot je 4x4," opozarja inštruktor in svetuje nežnost tako pri obračanju volana kot pri pospeševanju in zaviranju. "Ko sneži, je maksimalna hitrost na avtocesti med 40 in 60 km/h. Kdor bo šel hitreje, bo hitro zašel v težave," opozarja. 

Izbira ustreznih pnevmatik je zelo pomembna, a trenutne oznake na pnevmatikah kupcem ne povedo kaj dosti, je opozoril France Kmetič, generalni sekretar AMZS. Glavno vodilo pred nakupom morajo zato biti testi pnevmatik, ki neki model preizkusijo v različnih kategorijah. Med najboljšimi in najslabšimi pnevmatikami so velikanske razlike, ki v odločilnem trenutku lahko odločijo tudi o preživetju.

Še vedno ne verjamete v prednosti zimskih proti letnim pnevmatikam? Oglejte si spodnji video!

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.