Lani v avtomobilih umrlo največ mladih v zadnjih treh letih

Foto: Polona Avanzo Najboljši za volanom Foto: Polona Avanzo Najboljši za volanom Foto: Polona Avanzo Najboljši za volanom Foto: Polona Avanzo Najboljši za volanom Foto: Polona Avanzo Najboljši za volanom Foto: Polona Avanzo Najboljši za volanom Foto: Polona Avanzo Najboljši za volanom Foto: Polona Avanzo Najboljši za volanom
Kdo je dober voznik ali voznica? Dobrega voznika poleg poznavanja cestnoprometnih predpisov in spretnosti pri vožnji obvladati tudi znanje prve pomoči. vse to bodo morali pokazati mladi vozniki, ki so se priavili na tekmovanje za najboljšega mladega voznika ali voznico v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

Avto-moto zveza Slovenije je v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem v sodelovanju s Policijo, z Rdečim križem Slovenije, Zavodom RS za šolstvo, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter drugimi partnerji predstavila izbor Najboljši za volanom, s katerim bodo pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA izbrali najboljšega mladega voznika ali voznico v Sloveniji.

V prvi fazi izbora, ki bo potekala do 31. marca 2017, vabijo mlade do vključno 24. leta starosti z opravljenim programom dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov, da opravijo test oziroma preskus znanja na www.najboljsizavolanom.si. Test vključuje poznavanje cestnoprometnih predpisov, prve pomoči, avtomobilizma in avtomobila. Najboljših 100 udeležencev spletnega preskusa bodo povabili v AMZS Center varne vožnje na Vranskem, kjer se bodo v kvalifikacijah, ki bodo aprila in maja, pomerili v najrazličnejših spretnostnih in vozniških preskušnjah. Zmagovalci posamičnih kvalifikacij bodo postali finalisti: ti se bodo junija pomerili še v finalnem tekmovanju. Finalisti, še posebej pa zmagovalec, bodo postali mladi ambasadorji varne vožnje.

Do mladih pretirano kritični

Tim Omejc in Eva Brišnik sta predstavila pogled mladih na prometno varnost, pri tem pa poudarila, da za to, da si dober voznik, ni pomembna starost, temveč predvsem to, da voziš z glavo in brez motečih dejavnikov, kot je na primer mobilni telefon.

Manuel Pungertnik, vodja AMZS Šole vožnje in inštruktor varne vožnje, je povedal, da so zlasti starejši in bolj izkušeni vozniki, pa tudi institucije, do mladih velikokrat pretirano kritični. Prav zato so mladim z izborom Najboljši za volanom ddali priložnost, da pokažejo, kaj znajo in zmorejo.

Statistika prometnih nesreč mladih voznikov

Vlogo izbora je mlade voznike in voznice spodbuditi, da o vožnji avtomobila razmišljajo, da se zavedajo nevarnosti in pasti vožnje ter da se znajo izogniti nevarnostim. Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi je predstavil podatke o prometnih nesrečah, v katerih so bili v letih od 2014 do 2016 udeleženi mladi v starosti od 18 do 24 let:

število udeležencev v prometnih nesrečah: 3.919 (2014), 3.774 (2015) in 3.813 (2016),
število mrtvih: 6 (2014), 13 (2015) in 19 (2016),
število hudo telesno poškodovanih: 78 (2014), 104 (2015 in 83 (2016),
število lažje telesno poškodovanih: 1.176 (2014), 1.201 (2015 in 1.170 (2016),
in sicer največ kot vozniki osebnih avtomobilov: 2.957 (2014), 2.782 (2015) in 2.895 (2016).

Dober voznik pa mora poleg poznavanja cestnoprometnih predpisov in spretnosti pri vožnji obvladati tudi znanje prve pomoči, menijo v Rdečem križu Slovenije, kjer ugotavljajo, da je še vedno zelo majhen delež ljudi pripravljen nuditi prvo pomoč (zgolj dobrih 30 odstotkov).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:38 11. Marec 2017.

    Naravna selekcija, žal...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.