Makedoniji uspel velik avtomobilski posel

Foto: Bentley
Foto: Bentley
Avtomobilski dobavitelj Gentherm se je odločil za 20 milijonov evrov vredno investicijo v Makedoniji. Ta bo prinesla 2000 novih delovnih mest, od tega 1000 v prvih treh letih.
Oglej si celoten članek

Investicijo so ta teden zapečatili s podpisom sporazuma o vlaganju. Svoje podpise sta prispevala direktor evropskih operacij Gentherma Jorg Evers in vodja makedonskih prostotrgovinskih območij Viktor Mizo.

Novo tovarno bodo zgradili blizu Prilepa, v njej pa bodo proizvajali grelce sedežev in sisteme za hlajenje avtomobilov za podjetja, kot so Bentley, Renault, BMW, Porsche in Fiat.

"Razlog, zakaj smo izbrali Makedonijo, so dobro izobražena delovna sila in odlični pogoji za investicije. Ocenili smo pet držav v jugovzhodni Evropi, a po natančni analizi smo se odločili, da je Makedonija najboljša izbira," je pojasnil Evers. Predstavnik Gentherma se je sicer srečal tudi z makedonskim premierjem Nikolo Gruevskim in člani njegove gospodarske ekipe.

Globalni igralec

Decembra lani je Gentherm odprtje tovarne v Makedoniji napovedal za zadnje letošnje četrtletje. Sicer pa je večina njegove evropske proizvodnje trenutno skoncentrirana v Ukrajini. Podjetje ima 9000 zaposlenih, njegova letna prodaja pa dosega 800 milijonov dolarjev.

Prvi stiki s podjetjem so bili sicer, kot je pojasnila MIA, vzpostavljeni že pred štirimi leti. Gentherm takrat ni imel konkretnih načrtov za investiranje, so se pa na Makedonijo znova obrnili v začetku lanskega leta, ko so državo vključili v svoje načrte prihodnjega razvoja.

"Gentherm je znamka, ki je dobro poznana v globalni avtomobilski industriji. To bo tudi magnet za nadaljnja vlaganja," je prepričan Mizo. Gre sicer za prvo večjo investicijo v industrijski coni Prilep.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 10:00 2. Marec 2015.

    Odstrani si plašnice ... le moj nasvet. V Sloveniji ni težava, kot jim ti praviš "komunistov", težava je tako levih, …

  • 09:32 2. Marec 2015.

    Nisem prepričan, da si na takem intelektualnem nivoju, da lahko kogarkoli zmerjaš z butcem!

  • 09:30 2. Marec 2015.

    https://de.linkedin.com/in/malischewski

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.