Avto
32 ogledov

Makedoniji uspel velik avtomobilski posel

Bentley Bentley
Avtomobilski dobavitelj Gentherm se je odločil za 20 milijonov evrov vredno investicijo v Makedoniji. Ta bo prinesla 2000 novih delovnih mest, od tega 1000 v prvih treh letih.

Investicijo so ta teden zapečatili s podpisom sporazuma o vlaganju. Svoje podpise sta prispevala direktor evropskih operacij Gentherma Jorg Evers in vodja makedonskih prostotrgovinskih območij Viktor Mizo.

Novo tovarno bodo zgradili blizu Prilepa, v njej pa bodo proizvajali grelce sedežev in sisteme za hlajenje avtomobilov za podjetja, kot so Bentley, Renault, BMW, Porsche in Fiat.

"Razlog, zakaj smo izbrali Makedonijo, so dobro izobražena delovna sila in odlični pogoji za investicije. Ocenili smo pet držav v jugovzhodni Evropi, a po natančni analizi smo se odločili, da je Makedonija najboljša izbira," je pojasnil Evers. Predstavnik Gentherma se je sicer srečal tudi z makedonskim premierjem Nikolo Gruevskim in člani njegove gospodarske ekipe.

Globalni igralec

Decembra lani je Gentherm odprtje tovarne v Makedoniji napovedal za zadnje letošnje četrtletje. Sicer pa je večina njegove evropske proizvodnje trenutno skoncentrirana v Ukrajini. Podjetje ima 9000 zaposlenih, njegova letna prodaja pa dosega 800 milijonov dolarjev.

Prvi stiki s podjetjem so bili sicer, kot je pojasnila MIA, vzpostavljeni že pred štirimi leti. Gentherm takrat ni imel konkretnih načrtov za investiranje, so se pa na Makedonijo znova obrnili v začetku lanskega leta, ko so državo vključili v svoje načrte prihodnjega razvoja.

"Gentherm je znamka, ki je dobro poznana v globalni avtomobilski industriji. To bo tudi magnet za nadaljnja vlaganja," je prepričan Mizo. Gre sicer za prvo večjo investicijo v industrijski coni Prilep.

Komentarjev 10
  • Naglas 10:00 02.marec 2015.

    Odstrani si plašnice ... le moj nasvet. V Sloveniji ni težava, kot jim ti praviš "komunistov", težava je tako levih, kot desnih parazitov. Pa saj so bile na oblasti že vse "struje" in kaj se je spremenilo? Nič! Ker tako ...prikaži več levi kot desni le iščejo napajalno korito, kako bi do njega prišli, pa ne znajo poskrbet! Zaradi egoizma tudi ne znajo poskrbet, kako bi "napajalnih korit" bilo več in bi se vsi lahko napajali ... predvsem pa proračun in vsi davkoplačevalci, ne le izbranci oz. izvoljenci ljudstva.Verjemi, delam v gospodarstvu, na srečo za nemško podjetje in lastnika ne zanima kdo je na oblasti ... opraviti moramo svoje naloge, izpolniti plan in to je to ... aja, pa davke plačujemo, kot je po zakonu in ne iščemo lukenj in izgovorov.

  • jaki 09:32 02.marec 2015.

    Nisem prepričan, da si na takem intelektualnem nivoju, da lahko kogarkoli zmerjaš z butcem!

  • allstarr111 09:30 02.marec 2015.

    https://de.linkedin.com/in/malischewski