Mazda predstavila superlahki izvedenki modela MX-5

Foto: Mazda Mazda MX-5 SEMA Foto: Mazda Mazda MX-5 SEMA Foto: Mazda Mazda MX-5 SEMA Foto: Mazda Mazda MX-5 SEMA Foto: Mazda Mazda MX-5 SEMA Foto: Mazda Mazda MX-5 SEMA Foto: Mazda Mazda MX-5 SEMA Foto: Mazda Mazda MX-5 SEMA
Mazda na največjem salonu predelanih vozil, SEMA 2015 Las Vegasu, predstavlja dve različici športnega avta lahke kategorije MX-5 spyder in MX-5 speedster, ki sta navdahnjena s preteklostjo, ustvarjena z inovacijo.
Oglej si celoten članek

Mazda v Las Vegasu predstavlja dva oblikovalska koncepta, grajena na osnovi modela MX-5. Spyder in Speedster sta ponesla doktrino lahke konstrukcije MX-5 še korak naprej z dodatnim zmanjšanjem mase avta in poudarjanjem vožnje z odprto streho.

Speedster tehta manj kot tono

Oblikovalci so inspiracijo našli pri veteranskih roadsterjih. MX-5 spyder odlikuje hitro zložljiva platnena streha, živosrebrno lakirana karoserija, aero kit in maska iz ogljikovih vlaken, lahka 17-palčna platišča Yokohama advan racing RS II in notranjost oblečena v  spinneybeckovo »prima« naravno usnje, medtem, ko je MX-5 speedster, olupljen do res najnujnejšega – namesto vetrobranskega stekla ima samo deflektor – za prvinski občutek vetra v laseh, kot v športnih avtih stare šole. Mazda je pri njem zniževanje mase privedla do skrajnih meja z vrati in sedeži iz ogljikovih vlaken, kot tudi posebej izdelanimi 16 palčnimi ray-jevimi platišči 57 extreme gram lights. Tehtnica tako speedsterju pokaže 943 kilogramov in je zahvaljujoč nastavljivemu vzmetenju tudi za tri centimetre nižji od serijske mazde MX-5.

“Oba, MX-5 spyder in MX-5 speedster sta brezkompromisna modela, ki poudarjata bistvene značilnosti MX-5,” pravi Ken Saward, vodja oblikovanja pri Mazdi v Severni Ameriki. Pri pripravi konceptov je s kolegi sodeloval z različnimi dobavitelji opreme in delavnicami za predelave.

Oba avtomobila sta razstavljena na Mazdinem razstavnem prostoru Convention Centra v Las Vegasu. Salon SEMA je vsakoletna razstava avtomobilske dodatne opreme, ki jo prireja  Specialty Equipment Market Association. Letošnja prireditev bo potekala do 6. novembra.

Nekaj podatkov o razstavljenih modelih

Mazda MX-5 spyder
Motor: Skyactic-G 2.0 DOHC štirivaljni,16-V z VVT
Platišča: Yokohama advan racing RS II 17 x 8 (odmik 42 mm)
Zavore: spredaj Brembo štirivaljne klešče s hlajenimi diski
Pnevmatike: Yokohama advan A048 225/45/17
Vzmetenje: Nastavljivo
Masa: 1.043 kg
Barva zunaj: Mercury silver
Notranjost: Sedeža in obloge vrat iz naravnega usnja Spinneybeck prima

Mazda MX-5 speedster
Motor: Skyactic-G 2.0 DOHC štirivaljni,16-V z VVT
Platišča: RAYS 57 extreme gram lights 16 x 8 (odmik 45 mm)
Zavore: spredaj Brembo štirivaljne klešče s hlajenimi diski
Pnevmatike: Kumho ecsta V710 225/50/16
Vzmetenje: K&W nastavljivo vzmetenje
Masa: 943 kg
Barva zunaj: Blue ether
Sedeža: lahka sedeža iz ogljikovih vlaken, razvita pri Mu-Len Delta Seat posebej za  2016 MX-5, oblazinjena s črno alcantaro

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.