Avto
10 ogledov

Mazda predstavila superlahki izvedenki modela MX-5

Mazda MX-5 SEMA
1/8
Mazda
Mazda na največjem salonu predelanih vozil, SEMA 2015 Las Vegasu, predstavlja dve različici športnega avta lahke kategorije MX-5 spyder in MX-5 speedster, ki sta navdahnjena s preteklostjo, ustvarjena z inovacijo.

Mazda v Las Vegasu predstavlja dva oblikovalska koncepta, grajena na osnovi modela MX-5. Spyder in Speedster sta ponesla doktrino lahke konstrukcije MX-5 še korak naprej z dodatnim zmanjšanjem mase avta in poudarjanjem vožnje z odprto streho.

Speedster tehta manj kot tono

Oblikovalci so inspiracijo našli pri veteranskih roadsterjih. MX-5 spyder odlikuje hitro zložljiva platnena streha, živosrebrno lakirana karoserija, aero kit in maska iz ogljikovih vlaken, lahka 17-palčna platišča Yokohama advan racing RS II in notranjost oblečena v  spinneybeckovo »prima« naravno usnje, medtem, ko je MX-5 speedster, olupljen do res najnujnejšega – namesto vetrobranskega stekla ima samo deflektor – za prvinski občutek vetra v laseh, kot v športnih avtih stare šole. Mazda je pri njem zniževanje mase privedla do skrajnih meja z vrati in sedeži iz ogljikovih vlaken, kot tudi posebej izdelanimi 16 palčnimi ray-jevimi platišči 57 extreme gram lights. Tehtnica tako speedsterju pokaže 943 kilogramov in je zahvaljujoč nastavljivemu vzmetenju tudi za tri centimetre nižji od serijske mazde MX-5.

“Oba, MX-5 spyder in MX-5 speedster sta brezkompromisna modela, ki poudarjata bistvene značilnosti MX-5,” pravi Ken Saward, vodja oblikovanja pri Mazdi v Severni Ameriki. Pri pripravi konceptov je s kolegi sodeloval z različnimi dobavitelji opreme in delavnicami za predelave.

Oba avtomobila sta razstavljena na Mazdinem razstavnem prostoru Convention Centra v Las Vegasu. Salon SEMA je vsakoletna razstava avtomobilske dodatne opreme, ki jo prireja  Specialty Equipment Market Association. Letošnja prireditev bo potekala do 6. novembra.

Nekaj podatkov o razstavljenih modelih

Mazda MX-5 spyder
Motor: Skyactic-G 2.0 DOHC štirivaljni,16-V z VVT
Platišča: Yokohama advan racing RS II 17 x 8 (odmik 42 mm)
Zavore: spredaj Brembo štirivaljne klešče s hlajenimi diski
Pnevmatike: Yokohama advan A048 225/45/17
Vzmetenje: Nastavljivo
Masa: 1.043 kg
Barva zunaj: Mercury silver
Notranjost: Sedeža in obloge vrat iz naravnega usnja Spinneybeck prima

Mazda MX-5 speedster
Motor: Skyactic-G 2.0 DOHC štirivaljni,16-V z VVT
Platišča: RAYS 57 extreme gram lights 16 x 8 (odmik 45 mm)
Zavore: spredaj Brembo štirivaljne klešče s hlajenimi diski
Pnevmatike: Kumho ecsta V710 225/50/16
Vzmetenje: K&W nastavljivo vzmetenje
Masa: 943 kg
Barva zunaj: Blue ether
Sedeža: lahka sedeža iz ogljikovih vlaken, razvita pri Mu-Len Delta Seat posebej za  2016 MX-5, oblazinjena s črno alcantaro

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.