Mazda6 napada ovinke, beži pred pešci

Foto: Mazda
Foto: Mazda
Mazda je posodobila model mazda6. Na zunaj je potrebno novosti iskati s povečevalnim steklom, zato pa bodo toliko boljši občutki med vožnjo.
Oglej si celoten članek

Hkrati z modelom mazda3 so Japonci najavili še prenovljeni model mazda6. Zunanjščina je praktično nespremenjena, le ogledala imajo malce drugačno obliko. 

Foto: Žurnal24 Mazda6 V notranjosti je nov HUD zaslon, ki pozna sedaj polno barvno sliko, drugačen je volan, prvič je v Evropi na voljo tudi s sistemom prepoznavanja znakov, ki med drugim opozarja tudi na znak za prepovedano smer. Pri aktivni varnosti so Japonci dražji sistem na radarju osnovanega sistem samodejnega zaviranja v sili (AEB) zamenjali s takšnim, ki temelji na cenejšem, a še bistveno bolj učinkovitem laserju. Sedaj avto "vidi" kar 100 metrov daleč in prepoznava tudi pešce.

Vse diha kot eno

Poglavitna novost pa je verjetno kar sistem G-Vectoring Control (GVC), ki ga Japonci v modelih 3 in 6 prvič predstavljajo v Evropi. Gre za tehnologijo, ki omogoča polno integracijo delovanja med motorjem, menjalnikom in podvozjem. V praksi to recimo pomeni, da avto v ovinku samodejno popravlja doziranje plina odvisno od impulzov s strani krmiljenja. Na ta način naj bi še dvignili stopnjo dinamike in zanesljive vožnje.

Foto: Žurnal24 Mazda6

Pri Mazdi so naslovili tudi eno izmed glavnih kritik dosedanje šestice - hrupnost. Z različnimi popravki na zvočni izolativnosti in pri spremembah na dizelskem 2,2-litrskem motorju naj bi dosegli bistveno tišjo notranjost med vožnjo ter manj vibracij. 

Motorji, ki so na razpolago, ostajajo trije 2,0-litrski bencinarji in dva 2,2-litrska dizla, slednja s 110 kW (150 KM) in 129 kW (175 KM). V Sloveniji bo mazda6 že sredi jeseni.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.