Mazde bodo čez tri leta porabile še tretjino manj goriva

Foto: Mazda
Foto: Mazda
Mazda je leta 2011 predstavila tehnologijo skyctiv. Gre za celoten komplet tehnologij, vključno z motorji, bencinskimi in dizelskimi, ki so z inovativnimi rešitvami pripomogli k manjšim emisijam CO2 in porabi goriva. Japonci drugo generacijo tehnologije skyactiv napovedujejo za leto 2019, z njo pa tudi novi bencinski motor, ki bo porabil za tretjino manj goriva.
Oglej si celoten članek

Mazda je s tehnologijo skyactiv, predstavljeno leta 2011, zavila na svojo pot. Tehnologija skyactiv poleg lahke konstrukcije vključuje vrsto posebnosti za zmanjševanje izpustov in porabe goriva.

Največja posebnost bencinskih agregatov z neposrednim vbrizgom je kompresijsko razmerje 14:1, kar je največ med serijskimi bencinskimi motorji. Posledično je poraba goriva pri modelih s skyactivom ob povečanju navora za 15 odstotkov manjša za petino, so takrat trdili pri Mazdi.

Japonci v času, ko vsi govorijo o downsizingu (zmanjševanju motorjev, op. a.), razmišljajo drugače, kar bi se utegnilo poznati predvsem, ko bo v veljavo stopil nov cikel merjenja porabe, ki ne bo več laboratorijski, pač pa bodo morali proizvajalci vozil porabo goriva meriti v realnih pogojih na cesti – v prometu.

Še povečali bodo kompresijsko razmerje

Zdaj napovedujejo drugo generacijo tehnologije skyactiv. Inženirji pospešeno delajo na razvoju in testiranjih, uradno pa bo tehnologija za vgradnjo v vozila na voljo leta 2019.

Japonci pravijo, da z drugo generacijo ne bodo dodelali le motorjev, ampak bo sprememb deležna tudi platforma. Pri Mazdi se bodo osredotočili na uporabo lahkih materialov in boljšega upravljanja s svojimi vozili, boljše bodo tudi tehnične karakteristike vseh vozil.

Velika novost bo novi bencinski motor. Japonci pravijo, da bo v primerjavi z aktualnimi skyactiv motorji porabil za 30 odstotkov manj goriva. To naj bi jim omogočilo še višje kompresijsko razmerje, ki je že zdaj rekordno. Napovedujejo kompresijsko razmerje kar 18:1.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.