Mejnik, kot sta bila nekoč ABS in airbag

Foto: Volkswagen Car2X Foto: Volkswagen Car2X Foto: Volkswagen Car2X Foto: Volkswagen Car2X
Nova tehnologija v najbolj prodajanem evropskem avtu je dobila posebno priznanje EuroNCAP.
Oglej si celoten članek

Neodvisna organizacija EuroNCAP, ki že več kot 20 let promovira varnost avtomobilov in izvaja njihove teste, je s posebno nagrado dala priznanje za tehnologijo Car2X, s katero je opremljena nova osma generacije VW golfa. Gre za tehnologijo, zaradi katere lahko avto prek senzorike v realnem času komunicira s senzorji v drugih avtomobilih in infrastrukturi v radiusu znotraj 800 metrov. 

Na ta način se lahko avtomobili med seboj dobesedno opozarjajo na določene posebnosti in nevarnosti na cesti. 

"To je novo zelo razburljivo področje avtomobilske varnosti," je ob predaji nagrade povedal prvi mož neprofitne organizacije EuroNCAP Michiel van Ratingen. "Volkswagen si zasluži priznanje, da je ustvaril nov tehnološki standard v vozilih masovne prodaje, kot je golf."

Foto: Volkswagen Car2X

Nemška organizacija ADAC je Volkswagnovo tehnologijo Car2X testirala tako, da je avtu prek protokola poslala osem različnih opozoril, ki so med vožnjo simulirale nek bližnji dogodek. Vse te situacije so bile takšne oziroma na takšnih mestih, da jih voznik ne bi mogel predčasno zaznati ali pa zelo pozno. Izkazalo se je, da bi avto voznika opozoril na bližnjo nevarnost dovolj zgodaj, v večini primerov že 10 ali 11 sekund pred trenutkom morebitne nesreče. Zato so pri ADAC novo tehnologijo že označili za takšen preboj, kot sta ga pred časom za razvoj prometne varnosti pomenila protiblokirni sistem ABS ali uvedba zračne blazine.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.