Michelin korak naprej k revoluciji pri pnevmatikah

Foto: Michelin
Foto: Michelin
Francoski proizvajalec želi narediti serijsko pnevmatiko iz reciklirane plastike. Prišel je že zelo blizu.
Oglej si celoten članek

Iz francoskega gumarskega giganta so sporočili, da so v sodelovanju z biokemičnim podjetjem Carbios uspešno testirali tehnologijo recikliranja plastike na način, da bo ta uporabna za izdelavo pnevmatik. 

Proces temelji na encimih, ki razgradijo polietilentereftalat. Tega poznamo pod kratico PET, na njem pa danes dobesedno temelji industrija plastičnih izdelkov. 

S kompleksnim procesom spreminjanja kemične sestave je raziskovalcem Michelina in Carbiosa uspelo iz rabljenih potiskanih plastenk ustvariti visokoobstojen poliester, ki je primer za uporabo v pnevmatikah, saj ima zelo dobre lastnosti glede fizične in termične obstojnosti.

Do leta 2050 vse iz reciklaže

Michelin si je zadal cilj, da bo do leta 2030 pri izudelavi pnevmatik uporabil že 40 odstotkov obnovljivih ali recikliranih virov, do leta 2050 pa že 100 odstotkov. 

Sodelovanje s podjetjem Carbios ni naključno, saj so v tem podjetju leta 2019 kot prvi uporabili proces izdelave PET plastenk z uporabo tereftalne kisline, pridobljene po recikliranem postopku ob pomoči encimov. Zdaj skušajo dokazati, da je mogoče plastiko reciklirati tudi za uporabo v tako kompleksnih izdelkih, kot so pnevmatike za vozila. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.