Avto
7616 ogledov

Michelin korak naprej k revoluciji pri pnevmatikah

Michelin EverGrip Michelin
Francoski proizvajalec želi narediti serijsko pnevmatiko iz reciklirane plastike. Prišel je že zelo blizu.

Iz francoskega gumarskega giganta so sporočili, da so v sodelovanju z biokemičnim podjetjem Carbios uspešno testirali tehnologijo recikliranja plastike na način, da bo ta uporabna za izdelavo pnevmatik. 

Proces temelji na encimih, ki razgradijo polietilentereftalat. Tega poznamo pod kratico PET, na njem pa danes dobesedno temelji industrija plastičnih izdelkov. 

S kompleksnim procesom spreminjanja kemične sestave je raziskovalcem Michelina in Carbiosa uspelo iz rabljenih potiskanih plastenk ustvariti visokoobstojen poliester, ki je primer za uporabo v pnevmatikah, saj ima zelo dobre lastnosti glede fizične in termične obstojnosti.

Do leta 2050 vse iz reciklaže

Michelin si je zadal cilj, da bo do leta 2030 pri izudelavi pnevmatik uporabil že 40 odstotkov obnovljivih ali recikliranih virov, do leta 2050 pa že 100 odstotkov. 

Sodelovanje s podjetjem Carbios ni naključno, saj so v tem podjetju leta 2019 kot prvi uporabili proces izdelave PET plastenk z uporabo tereftalne kisline, pridobljene po recikliranem postopku ob pomoči encimov. Zdaj skušajo dokazati, da je mogoče plastiko reciklirati tudi za uporabo v tako kompleksnih izdelkih, kot so pnevmatike za vozila. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.