Na kateri sedež sesti, da boste čim bolj varni

Foto: Euro NCAP
Foto: Euro NCAP
Avtomobil, mini avtobus, tramvaj, mestni avtobus, vlak, ladja in letalo. Podatki različnih raziskav in študij razkrivajo, kje je najbolj varno sedeti, v primeru, da pride do nesreče.
Oglej si celoten članek

Pri vkrcanju v avto, javni prevoz, letalo ali vlak verjetno razmišljate o izbiri sedeža, zlasti na podlagi udobja. Pri izbiri sedeža bi morali biti veliko bolj pozorni na svojo varnost. Na podlagi številnih študij in statistik strokovnjaki določajo, katera mesta so najvarnejša v določenih vozilih in katerim se morate izogibati.

Foto: Bright Side

Avto Kaj je podkrmarjenje in prekrmarjenje?

Avto

V večini prometnih nesreč se najhujše poškodbe zgodijo pri sopotniku, ki sedi poleg voznika. Gre za posledico dejstva, da se voznik v primeru nesreče poskuša refleksno izogniti trčenju, s tem pa velikokrat nenamenoma ogrozi sopotnika, ki sedi poleg njega.
Nasprotno, najbolj varno je sedeti na zadnjem sedežu za voznikom in presenetljivo tudi na srednjem sedežu zadaj, saj se ta del vozila pri čelnem trku najmanj deformira.

Foto: Bright Side

Minibus

Kot v primeru avtomobila so najbolj ogroženi potniki ob voznikovi strani. Tudi sedeži v bližini oken in vrat so manj varni, saj lahko razbito steklo povzroči poškodbe.

Še lajkali so ... Strašljiv posnetek s Štajerske: vozil s sopotnikovega sedeža

Če želite pri izbiri sedeža staviti na varnost, če je le mogoče, sedite na sedež, ki je nameščen v nasprotni smeri vožnje, idealno za voznikom. V primeru močnega zaviranja je manjša verjetnost, da bo trzanje glave povzročilo resnejše poškodbe vratu - glava bo naslonjena na steno za vami.

Foto: Bright Side

Tramvaj

Izogibajte se sedežem, ki so blizu oken in vrat. Bolj varni sedeži so na desni strani osrednjega prehoda, saj vozila, ki potujejo v nasprotni smeri, vozijo po levi strani. Bolj varni so tudi sedeži na sredini, usmerjeni v smer vožnje, ali že omenjeno mesto v nasprotni smeri vožnje tik za voznikom.

Foto: Bright Side

Avtobus

Sedeži v prvih dveh vrstah spredaj so najmanj varni, saj ima avtobus veliko vetrobransko steklo. Pazite pa tudi na sedeže povsem zadaj. V primeru trka od zadaj pride do najhujših poškodb. Še vedno drži, da so bolj ogroženi tudi potniki na sedežih ob oknih in vratih.

Najbolj varno je sedeti na sedežih na sredini avtobusa, ki so najbolj oddaljeni od prihajajočih vozil, bodisi od zadaj ali spredaj.

Foto: Bright Side

Avto Voznika tovornjaka je zaslepil z laserjem

Vlak

Varnejše je sedeti sredi vagona in izbirati vagone, ki so čim bližje središču vlaka. Največje deformacije se pojavijo na sprednjem in zadnjem vagonu vlaka, ki v primeru nesreče velikokrat iztiri.

Foto: Bright Side

Ladja

Tudi križarjenje na velikih ladjah se lahko spremeni v dramo. Sploh ob slabem vremenu in velikih valovih. V primeru daljšega bivanja na ladji se izogibajte spodnjim kabinam, ki jih v primeru nesreče najprej poplavi in je iz njih težje izstopiti.

Nasprotno pa v primeru varne izbire dajte prednost kabinam ali krajem, ki so čim bližje krovu ladje, saj bo zgornji del ladje poplavljen zadnji.

Foto: Bright Side

Letalo

Pri letalih se mnenja strokovnjakov za varnost sedežev razlikujejo, vendar je dobro znano, da veljajo sedeži v prvi vrsti za najmanj varne in da je najbolj varno sedeti v zadnjih vrstah sedežev.

Ne glede na to, kje sedite, v primeru nevarnosti upoštevajte varnostne predpise, ki jih morate pred poletom poznati. Ohranite mirno kri.

Foto: Bright Side

Avto Zato vas med vožnjo boli hrbet

Pri spletni strani Bright Side so že pred leti naredili zanimivo animacijo (prilagamo v članku), kjer so obarvali najbolj varne in najbolj nevarne sedeže v sedmih različnih prevoznih sredstvih: avtomobilu, mini avtobusu, tramvaju, mestnem avtobusu, vlaku, ladji in letalu. Zeleni sedeži so najbolj varni, rdeči pa najbolj nevarni. Rezultati temeljijo na podatkih različnih raziskav in študij.


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.