Na Kubi nič več avtomobilske romantike

Foto: Shutterstock kuba Foto: EPA Za Kubo tipičen avtomobil pred kinom v Havani decembra 2011. Foto: EPA Havanske ulice. Foto: EPA Star avtomobil na Kubi 21. stoletja. Foto: EPA Avtomobil naprodaj - na Kubi do nedavnega tega ni bilo mogoče videti. Foto: EPA Avtomobil v Havani, pred evangelijsko cerkvijo. Foto: EPA Star ameriški avtomobil, ki je za leto 2011 še vedno eden najbolj tipičnih prevo Foto: EPA Taksi, eden izmed primerkov kubanskih reform, ki dovoljujejo mikro podjetništvo. Foto: EPA Promet v Havani. Foto: EPA Havana, Kuba. Foto: EPA Avtomobil na havanskih ulicah. Foto: Reuters Primer kubanskega voznega parka. Foto: Reuters Prizor s havanske ulice. Foto: Reuters Avtomobil iz leta 1952 - še vedno vozen. Foto: Reuters Avtomobil iz leta 1952 - še vedno vozen. Foto: Reuters Avtomobili vozijo mimo revolucionarne parole. Foto: Reuters Kubansko tihožitje z avtomobilom. Foto: Reuters Kubansko tihožitje z avtomobilom. Foto: Reuters Za Kubo leta 2011 precej tipičen avtomobil. Foto: Reuters kuba Foto: Žurnal24 Kuba
Tisti, ki še niste obiskali Kube ali pa jo nameravate v kratkem, boste po vsej verjetnosti zamudili avtomobilsko romantiko, po kateri je znan otok, ki je turiste navduševal tudi s starimi ameriškimi vozili.
Oglej si celoten članek

Kubanska vlada je namreč ukinila prepoved uvoza avtomobilov, ki je veljala pol stoletja in bo dovolila uvoz avtomobilov po tržnih v cenah.

Cene se bodo postopoma sprostile za vse vrste vozil – osebne avtomobile, kombije, tovornjake in motorje. Prav tako se ukinja praksa, v skladu s katero so nekateri Kubanci dobili posebno dovoljenje za uvoz avtomobila. Uradni časnik Granma je ob tem priznal, da so ta dovoljenja, ki jih je izdajalo ministrstvo za promet, povzročala "zamere in nezadovoljstvo, v nekaj primerih pa so bila tudi vir špekulacij in bogatenja", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Imetniki dovoljenj bodo kljub temu še naprej prvi v vrsti za nakup avtomobila, dokler sistem ne bo postopoma ukinjen, dodaja Granma. Z odprtjem avtomobilskega trga bodo s kubanskih ulic verjetno počasi izginili dobro vzdrževani chevyji, fordi in pontiaci iz 50. let prejšnjega stoletja, po katerih je bil znan otok.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:17 23. December 2013.

    In potem se na vsaki drugi sliki vidi v ozadju cel kup modernih (evropskih) avtov ;-)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.