Avto
117 ogledov

Na Kubi nič več avtomobilske romantike

kuba
1/21
Shutterstock
Tisti, ki še niste obiskali Kube ali pa jo nameravate v kratkem, boste po vsej verjetnosti zamudili avtomobilsko romantiko, po kateri je znan otok, ki je turiste navduševal tudi s starimi ameriškimi vozili.

Kubanska vlada je namreč ukinila prepoved uvoza avtomobilov, ki je veljala pol stoletja in bo dovolila uvoz avtomobilov po tržnih v cenah.

Cene se bodo postopoma sprostile za vse vrste vozil – osebne avtomobile, kombije, tovornjake in motorje. Prav tako se ukinja praksa, v skladu s katero so nekateri Kubanci dobili posebno dovoljenje za uvoz avtomobila. Uradni časnik Granma je ob tem priznal, da so ta dovoljenja, ki jih je izdajalo ministrstvo za promet, povzročala "zamere in nezadovoljstvo, v nekaj primerih pa so bila tudi vir špekulacij in bogatenja", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Imetniki dovoljenj bodo kljub temu še naprej prvi v vrsti za nakup avtomobila, dokler sistem ne bo postopoma ukinjen, dodaja Granma. Z odprtjem avtomobilskega trga bodo s kubanskih ulic verjetno počasi izginili dobro vzdrževani chevyji, fordi in pontiaci iz 50. let prejšnjega stoletja, po katerih je bil znan otok.

Komentarjev 1