Na odih brez skrbi

Foto: Žurnal24 3 do 10 evrov boste odšteli za dan najema navigacijske naprave. (Foto: iStockpho
Pred odhodom. Preglejte delovanje svetil, brisalcev in tekočin. Na pot z navigacijo takrat, ko so gneče najmanjše.
Oglej si celoten članek

Pot na oddih se lahko hitro sprevrže v pravo moro, če gremo na pot nepripravljeni.

Kaj narediti sami?
Nasvet. Za optimalno delovanje avta lahko veliko naredite že sami. Preglejte nivo vseh tekočin, pritisk v pnevmatikah in njihovo obrabljenost ter delovanje svetil in brisalcev. Če je naslednji redni servis v bližnji prihodnosti, ga opravite pred odhodom.

Zato pred odhodom preglejte delovanje vitalnih delov avtomobila, dopolnite prvo pomoč in orodje ter poskrbite, da ste s potjo, na katero se podajate, dobro seznanjeni.

Daljša pot – redni postanki
Pred odhodom velja preveriti stanje hladilne tekočine, motornega olja, zavorne tekočine in akumulatorja, preverjanje učinkovitosti zavor pa raje prepustite serviserju. Če so vam zavore pred kratkim zamenjali, pa lahko sami naredite tudi test zaviranja na ravnem pri 30 kilometrih na uro.

Preverite tudi pritisk v pnevmatikah, in če boste vozili polno naloženi, ga zvišajte na zgornjo predpisano mejo, s čimer boste zmanjšali kotalni upor in znižali porabo. Preverite in dopolnite tudi orodje ter prvo pomoč.

Foto: Žurnal24 predpisi, tujina, tabela

 

Pri daljši vožnji je zelo pomembno delati redne postanke, in sicer pet minut na uro vožnje. Na pot vzemite tudi dovolj tekočine, hrano in avtokarto.

Na pot spočiti
Če se boste na pot podali ponoči, prilagodite hitrost vožnje in varnostno razdaljo. Na pot vedno pojdite spočiti in ne neposredno po prihodu iz službe. Pri pitju kave in drugih poživil bodite pazljivi, saj ti budnost povečajo le kratkotrajno.

Potovanje naj bo igra
Z otroki se pogovarjajte in jih zamotite z igro. Postanki naj bodo redni, saj otroci potrebujejo več gibanja kot odrasli. Če je v avtu en otrok, naj se starša pri sedenju na zadnji klopi izmenjujeta. Pozorni bodite tudi pri namestitvi otroškega 
sedeža.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.