Na semaforjih želijo polovico žensk

Foto: EPA
Foto: EPA
V Nemčiji se je razvila zanimiva debata o enakopravnosti spolov na semaforjih.
Oglej si celoten članek

Za razliko od uniformirane podobe človeških podob na semaforjih v Sloveniji so v Nemčiji v posameznih mestih že prisotni semaforji, na katerih imajo glavno besedo ženske figure.

A so tudi podobe figuric v krilih še dokaj redke. Sedaj sta stranki SPD in Zeleni v Dortmundu začeli pobudo, da bi morali enakopravnost spolov v mestu jasneje izražati tudi s prometnimi znaki, začenši s semaforji za pešce, ki da bi morali biti enakomerno razporejeni med spoloma. Pri tem stranki zagovarjata mehki pristop stroškov, saj bi nove ženske podobe nameščali v okviru rednih servisov oziroma menjav dotrajanih usmerjevalcev prometa. 

Stranki v pobudi navajata, da bodo ženske podobe poskrbele tudi za več varnosti, saj da jih bo zaradi obsežnejše postave preprosto bolje videti v rdeči in zeleni barvi. 

"Ženske" semaforje že uporabljajo v Kölnu in Bremnu, o njih resno razmišljajo v Berlinu, kjer je sicer dom znamenitega "možiclja" s klobukom, poroča Express.de.

Ženske na semaforjih za pešce so dokaj običajen pojav denimo na Nizozemskem, v Belgiji pa so zadrego z emancipacijo rešili tako, da ponekod moške in ženske figure nastopajo kar v paru.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • @
    13:23 30. November 2014.

    Semaforji za pešce? Za pešce in peške torej!

  • 11:42 29. November 2014.

    to so najpomembnejši problemi v Evropi!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.