Na tečaju varne vožnje za motoriste

Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov
Tečaji varne vožnje za motoriste so pred začetkom nove sezone eden pomembnejših treningov za varno vožnjo z motociklom. Na Vranskem smo se v AMZS Centru varne vožnje udeležili celodnevnega tečaja.
Oglej si celoten članek

Ob začetku sezone je zelo pomembno ponovno pridobiti občutek za vožnjo z enoslednim vozilom. Voznikom motociklov so za obladovanje motorja na voljo različni programi – vsi skupno točko – varno na motocikel.

Foto: AMZS Vojko Safran Udeležili smo se intenzivnega tečaja varne vožnje, ki je nadaljevalni tečaj, kjer motoristi že pridobljeno znanje še dodatno nadgradijo. "Pri nas izvajamo ogrevalni tečaj, ki je nadaljevanje intezivnega tečaja in je kondicijsko manj naporen od celodnevnih programov, je pa odlična priprava za varen vstop v novo motoristično sezono. Ponujamo še tečaj varne vožnje s sopotnikom, za vse ljubitelje terena, ponujamo tečaje s trial motocikli, na posebej za ta namen pripravljenem poligonu. Za tiste, ki želijo svoje znanje nadgraditi in se praktično preizkusiti na cesti, imamo poseben program Varno na cesti.  Za najmlajše imamo program mladi motoristi-vozniki skuterjev,“ pojasnjuje inštruktor AMZS Vojko Safran.

Na teoriji o pasivni in aktivni varnosti

Intenzivni tečaj se prične v predavalnici na teoretičnem delu, kjer se inštruktor z tečajniki motoristi najprej pogovori o motorjih in motoristični opremi, nato o splošnih nevarnostih, ki prežijo na motoriste v vsakdanjem prometu.

Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov

V nadaljevanju v teoriji obdelajo različne tehnike vožnje, pravila gledanja in usmerjanja pogleda, vožnjo v ovinek, dinamiko vozila in fizikalne zakonitosti, pravilno uporaba sklopke plina in zavor v različnih nepredvidljivih situacijah. Teoretični del traja dobri dve šolski uri.

Najprej na trial motocikle

Po teoretičnem delu sledi enourni trening ravnotežja in stabilnosti na tako imenovanih trial motorjih, ki jih udeleženci dobijo v AMZS Centru varne vožnje. Trening je odličen za vadbo usklajenega dela, saj je treba delati s sklopko, plinom ter zadnjo in sprednjo zavoro.

Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov


Udeleženci tečaj nadaljujejo na poligonu z lastnimi motornimi kolesi, s katerimi se potem podajo v promet. Na poligonu obdelajo različne elemente vadbe varne vožnje. Prva vaja je slalomom, kjer se motoristi naučijo uporabljati dve različni tehniki vožnje.

Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov

Sledi vožnja v daljših in krajših ovinkih. Zopet različne tehnike vožnje, pri različnih hitrostih, pravilno usmerjanje pogleda in drža na motorju.

Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov


Nato sledi vaja vajo umikanja nevarni situaciji, z uporabo sklopke in različnih tehnik vožnje pri umikanju. Poudarek je na zavornem sistemu prednjega, zadnjega in obeh koles. Z in brez ABS zavornega sistema.

Foto: Saša Despot Trening varne vožnje motoristov


Tečaj se zaključi z vajo zaviranja z umikanjem oviri v nevarni situaciji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.