Avto
397 ogledov

Na tečaju varne vožnje za motoriste

Trening varne vožnje motoristov
1/29
Saša Despot
Tečaji varne vožnje za motoriste so pred začetkom nove sezone eden pomembnejših treningov za varno vožnjo z motociklom. Na Vranskem smo se v AMZS Centru varne vožnje udeležili celodnevnega tečaja.

Ob začetku sezone je zelo pomembno ponovno pridobiti občutek za vožnjo z enoslednim vozilom. Voznikom motociklov so za obladovanje motorja na voljo različni programi – vsi skupno točko – varno na motocikel.

Vojko Safran | Avtor: AMZS AMZS
Udeležili smo se intenzivnega tečaja varne vožnje, ki je nadaljevalni tečaj, kjer motoristi že pridobljeno znanje še dodatno nadgradijo. "Pri nas izvajamo ogrevalni tečaj, ki je nadaljevanje intezivnega tečaja in je kondicijsko manj naporen od celodnevnih programov, je pa odlična priprava za varen vstop v novo motoristično sezono. Ponujamo še tečaj varne vožnje s sopotnikom, za vse ljubitelje terena, ponujamo tečaje s trial motocikli, na posebej za ta namen pripravljenem poligonu. Za tiste, ki želijo svoje znanje nadgraditi in se praktično preizkusiti na cesti, imamo poseben program Varno na cesti.  Za najmlajše imamo program mladi motoristi-vozniki skuterjev,“ pojasnjuje inštruktor AMZS Vojko Safran.

Na teoriji o pasivni in aktivni varnosti

Intenzivni tečaj se prične v predavalnici na teoretičnem delu, kjer se inštruktor z tečajniki motoristi najprej pogovori o motorjih in motoristični opremi, nato o splošnih nevarnostih, ki prežijo na motoriste v vsakdanjem prometu.

Trening varne vožnje motoristov | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V nadaljevanju v teoriji obdelajo različne tehnike vožnje, pravila gledanja in usmerjanja pogleda, vožnjo v ovinek, dinamiko vozila in fizikalne zakonitosti, pravilno uporaba sklopke plina in zavor v različnih nepredvidljivih situacijah. Teoretični del traja dobri dve šolski uri.

Najprej na trial motocikle

Po teoretičnem delu sledi enourni trening ravnotežja in stabilnosti na tako imenovanih trial motorjih, ki jih udeleženci dobijo v AMZS Centru varne vožnje. Trening je odličen za vadbo usklajenega dela, saj je treba delati s sklopko, plinom ter zadnjo in sprednjo zavoro.

Trening varne vožnje motoristov | Avtor: Saša Despot Saša Despot


Udeleženci tečaj nadaljujejo na poligonu z lastnimi motornimi kolesi, s katerimi se potem podajo v promet. Na poligonu obdelajo različne elemente vadbe varne vožnje. Prva vaja je slalomom, kjer se motoristi naučijo uporabljati dve različni tehniki vožnje.

Trening varne vožnje motoristov | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Sledi vožnja v daljših in krajših ovinkih. Zopet različne tehnike vožnje, pri različnih hitrostih, pravilno usmerjanje pogleda in drža na motorju.

Trening varne vožnje motoristov | Avtor: Saša Despot Saša Despot


Nato sledi vaja vajo umikanja nevarni situaciji, z uporabo sklopke in različnih tehnik vožnje pri umikanju. Poudarek je na zavornem sistemu prednjega, zadnjega in obeh koles. Z in brez ABS zavornega sistema.

Trening varne vožnje motoristov | Avtor: Saša Despot Saša Despot


Tečaj se zaključi z vajo zaviranja z umikanjem oviri v nevarni situaciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.