Avto
1340 ogledov

Kako pravilno vzdržujemo motoristično čelado?

Vzdrževanje motoristične čelade Gregor Prebil
Čelado bi morali motoristi čistiti po vsaki vožnji, umazan vizir pa že med samo vožnjo. Skozi umazan vizir se vidi tudi do 40 odstotkov slabše, kot pri čistem, kar vpliva na varno in udobno vožnjo. Kako se pravilno lotiti vzdrževanja motoristične opreme?

Če je vizir na motoristični čeladi izpostavljen zunanjim vplivom, kot so dež, insekti, saje, olja in smog, ga je treba čistiti že med samo vožnjo, oziroma, ko uporabnik opazi umazanijo na zunanjosti čelade in vizirja.

Čelade in vizir se lahko čisti z navadno mlačno vodo, še bolje pa s posebnimi čistilnimi sredstvi, ki so bila specialno razvita za čiščenje čelad in vizirjev. Ta so posebej učinkovita v poletnih mesecih, ko se umazanija in insekti primejo, oziroma „zapečejo“ na vizir, ter jih je težko odstraniti.

Čistilni robčki za raztapljanje umazanije

Strokovnjaki za odstranitev trdovratnih madežev iz vizirja in čelade svetujejo uporabo za to posebej namenjenih čistilnih robčkov, ki jih položimo na vizir, da se umazanija na njem natopi in zmehča, nato pa pazljivo obrišemo umazanijo. Za končno čiščenje uporabimo še čist robček.

Tako kot čista zunanjost čelade za boljšo vidnost, je pomembna tudi čista notranjost čelade. Rado Karlatec, šef TC Motoshopa in zaprisežen motorist, svetuje, da pred prvo vožnjo najprej pregledamo, ali so vsa tesnila in zatiči še brezhibni. V kolikor so tesnila preparela, zatiči polomljeni ali pa je odrsan vizir, čelado odnesemo na popravilo. Seveda pa je pomembna tudi higiena.

Kako učinkovito odstraniti znoj iz čelade?

Uporabnik prepogosto, tudi iz nevednosti, zanemarjajo čiščenje notranjosti čelade. Na notranjosti čelade in vizirja puščajo ostanke dihanja, kašljanja, kihanja, kot tudi ostanke prhljaja las in potenja, zato Karlatec pravi: „Higiena je zelo pomembna. V namen dezinfekcije in čiščenja uporabljamo posebna čistilna sredstva v obliki spreja. Notranjost čelade posprejamo s posebno aktivno peno, ki se vpije v vse dele čelade in iz nje izvabi umazanijo, ki jo po nekaj minutah obrišemo s krpico iz mikrofibre. Preden čelado uporabimo, počakamo, da se posuši. Dovolj je, da na ta način čelado očistimo trikrat na leto.“ Pri tem ni potrebno razdirati čelade, ki ostane nedotaknjena.

Ko vas nepripravljene na motorju ujame dež

Dež je sestavni del vožnje z motorjem. Če vas ujame nepripravljene, za to obstaja rešitev v obliki spreja, ki deluje na principu laka. Ta na površini oblačila naredi tanek, vodoodporen sloj. „Tako napojene jeans hlače, vam ne bodo premočile vode. Seveda ne moremo govoriti o stoodstotni vodoodpornosti po uri vožnje, toda vsaj nekaj minut, oblačilo vodo ne bo prepustilo,“ pojasnjuje Karlatec. Tovrstni spreji delujejo na vseh materialih, ne samo jeansu, tudi tekstilu, mikrovlaknih, usnju in ostalih materialih, iz katere je izdelana motoristična obutev in oblačila za motoriste, pa tudi na ostalih materialih, iz katerih so izdelane ponjave, šotori za kampiranje, platnene strehe avtomobilov …

Sprej zagotavlja naravno dihanje tkanine, kar je zelo pomembno zaradi znojenja in zračenja. Zaščita sicer po zagotovilih proizvajalca deluje učinkovito nekaj dni, odvisno od časa vožnje in izpostavljenosti vremenskim vplivom. Zagotovo pa boste ob pravilni uporabi v manjšem dežju ostali suhi, zagotavljajo proizvajalci. Nikakor pa ne nadomešča opreme za dež, kot so dežni kombinezoni, rokavice in ostala oprema.

Folije proti rosenju

Tudi za pretirano rosenje obstajajo dodatne rešitve, kot je t. i. pin lock folija, ki  se namesti na notranjost vizirja. Folije so ob straneh premazane s silikonom, ki poskrbi za neprodušnost folije. Ta se s pomočjo silikona pritrdi na okvir in se je ne odstranjuje več. „V nasprotnem bi prišlo do odstopanja folije in posledično vdora smeti, umazanije in vlage v predel vidnega polja, kamor je folija nameščena, vizir pa bi se začel rositi,“ še dodaja Karlatec.

Zakaj profesionalna in ne kuhinjska čistila?

Posebnost profesionalnih preparatov je v tem, da le ti vsebujejo neagresivna sredstva, ki ne uničujejo strukture laka čelade in vizirjev, ne puščajo madežev na čeladi ali vizirju. Poleg tega pa vsebujejo tako imenovana topilna sredstva za smolo, olje saje in organske materiale, da je čiščenje efektno. Strokovnjaki za motoristično opremo priporočajo uporabo znanih blagovnih znamk, ki so preizkušene in jih motoristi poznajo.

Avtomobilistični forumi tudi na med.over.net.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.