Na teh mestih danes previdno

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
V skoraj vseh država EU danes poteka maraton nadzora hitrosti. V Sloveniji bodo policisti hitrost preverjali na okoli 600 lokacijah.
Oglej si celoten članek

Maraton je del evropsko usklajene preventivne akcije Hitrost, ki poteka ta teden, v Sloveniji pa so ob tem zagnali tudi kampanjo Najhitrejši včasih ne pridejo na cilj.

Neprilagojena hitrost je še vedno med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami. Lani se zaradi neprilagojene hitrosti pri nas zgodilo skoraj 3000 prometnih nesreč, kar je šest odstotkov več kot v letu 2020. Zelo zaskrbljujoče pa so posledice. Lani je na slovenskih cestah zaradi neprilagojene hitrosti umrlo 49 oseb, v zadnjih devetih letih pa kar 356 oseb.

Z aktivnostmi v tem tednu želijo policija in agencija za varnost prometa voznike in vse udeležence v cestnem prometu vnovič opomniti na to, da smo za dobro prometno varnost odgovorni vsi skupaj, in sicer predvsem tako, da se odgovorno obnašamo v prometu.

"Odgovorno ravnanje pa se zagotovo začne z vožnjo v skladu s predpisi in omejitvami hitrosti, zato poziv vsem, da se nam pridružijo v naših naporih, da letošnje leto naredimo korak k bolj varnim cestam," je na novinarski konferenci v začetku tedna dejal Robert Vehovec iz sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi.

Policisti bodo v današnji nadzor hitrosti vključili vsa tehnična sredstva, ki jih imajo na voljo. Tako kot je praksa že zadnjih nekaj let, so tudi tokrat vnaprej objavili lokacije, na katerih bodo delovali. S tem želijo na policiji pokazati, da je njihov namen delovati predvsem preventivno ter z željo, da vozniki z umirjeno in defenzivno vožnjo pripomorejo k varnejšim cestam. Lokacije, kjer bodo policisti izvajali nadzor, lahko preverite tukaj. 

Lani je policija ugotovila več kot 124.400 kršitev cestnoprometnih predpisov s področja hitrosti, ki sicer predstavljajo približno tretjino vseh ugotovljenih kršitev.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.