Najmanj 6 evrov za menjavo vinjete

Foto: Gregor Prebil
Foto: Gregor Prebil
Od petka bo morala biti na vetrobranskem steklu nalepljena vinjeta za leto 2013, ki je modrozelene barve. Ponujamo vam nasvete, kako staro najlažje odstranite sami, lahko pa delo za plačilo zaupate strokovnjakom.
Oglej si celoten članek

Letne vinjete svetlozelene barve za leto 2012 trenutno še veljajo, a le do četrtka; že v petek bodo morale biti na vetrobranskem steklu vašega vozila nove, za leto 2013.

Najlažje boste vinjeto ob nizkih zimskih temperaturah odstranili po vrnitvi z daljše vožnje, če boste pred tem z gretjem ogrevali vetrobransko steklo. Lahko si pomagate tudi s sušilnikom za lase. Topla vinjeta se bo namreč "pustila" lažje odlepiti.

Za odstranitev ostankov lepila pa uporabite prašek za posodo, aceton za odstranjevanje laka na nohtih ali alkohol. V pomoč so tudi strgala za vinjete, na nekaterih bencinskih servisih vam celo pomagajo odlepiti vinjeto, vendar je mogoče z malce truda prihraniti evre v svojem žepu. Vinjeto vam pomagajo zamenjati tudi v centrih AMZS po vsej Sloveniji. Cena menjave stare vinjete z novo za člane AMZS je šest evrov, za nečlane pa 7,5 evra. Na AMZS pojasnjujejo, da se za to storitev večinoma odločajo starejši vozniki, večina voznikov pa vinjeto zamenja sama.

Naj ne ovira pogleda na cesto

Novo vinjeto nalepite na skrajni rob vetrobranskega stekla zgoraj ali spodaj. Nekateri jih nalepijo tudi zgoraj na sredino pod vzvratno ogledalo. Vsekakor pa poskrbite, da vam nalepka ne bo krnila pogleda na cesto.

Na vetrobranskem steklu odstranite stare vinjete. Razloga za to sta dva. Prvi je, da vas bo nadzornik v primeru, da imate na vetrobranskem steklu več nalepk, ustavil prej, kot če imate samo veljavno. Drugi razlog, da se velja starih nalepk znebiti, pa je v preglednosti iz vozila. Čeprav uredba ne predpisuje kazni, pa vas lahko policisti v skrajnem primeru kaznujejo, ker niste poskrbeli za preglednost iz vozila.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 17:07 29. Januar 2013.

    Denar mora krožit, pravjo...

  • 14:44 29. Januar 2013.

    vinjeto odstranim sam in to profesionalno, brez kakršnih pripomočkov in to ZASTONJ, ne pa da bom plačal enemu da mi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.