Napaka lastnikov vozil pri nakupu alarma

Foto: Gregor Prebil
Foto: Gregor Prebil
V Ljubljani, kjer je kraj avtomobilov največ, so od leta 2010 do leta 2014 ukradli 1955 motornih vozil (od tega 1801 osebnih avtomobilov), v prvem polletju lanskega leta pa 201 motorno vozilo, razkriva policijska statistika. Število kraj ne upada, zato se velja ustrezno zaščititi, a kako?
Oglej si celoten članek

Razkrili smo, kje v Ljubljani, Mariboru, Celju in Kopru se zgodi največ kraj avtomobilov. To so predvsem spalna naselja blizu obvoznice in avtoceste, ki tatovom omogočajo najhitrejši pobeg s kraja zločina. Ta se ponavadi zgodi na zunanjih parkiriščih, kjer je ponudba vozil najbolj pestra, zaščita pa slaba ali pa je ni (so neosvetljena, neograjena, brez video nadzora ali varovanja varnostne službe).

Serijski alarm ni dobra zaščita

Foto: Žurnal24 Pri kraji vozil gre velikokrat za dobro organizirane družbe, ki jih je težko odk Policisti še vedno kot enega najpomembnejših faktorjev, ki onemogočajo delo storilcem, izpostavljajo samozaščitno ravnanje lastnikov motornih vozil. Izpostavljajo, da ni dovolj, da ima vozilo vgrajeno alarmno napravo. Slabost tovarniško vgrajenih varnostnih sistemov ni v kvaliteti izdelave, temveč v masovni produkciji.  V iste tipe vozil je namreč vgrajen enak varnostni sistem. Zato policisti priporočajo dodatno varovanje vozila, ki ga vgradi lastnik pri pooblaščenih podjetjih. To zelo ovira storilce, ker so pri izvrševanju tatvine soočeni z neznanim sistemom.

Kam z nalepkami?

"Nikakor ne priporočamo, da so na vozilu reklamne nalepke varnostnega sistema, saj s tem dajemo storilcu informacije o tem, kako naj se loti našega  vozila. V  primeru vgrajenega neserijskega sistema varovanja bo storilec presenečen in v trenutku tatvine ne bo vedel, kako izklopiti dodatno varovanje," so za zurnal24.si pojasnili na Generalni policijski upravi.

Vsaka zaščita je dobrodošla, če vas je strah za svoje vozilo. Tudi vsako drugo mehansko ali elektronsko varovanje storilca odvrne od našega vozila, dodajajo na policiji, kjer pravijo, da bo storilec raje poiskal vozilo, ki ni dodatno varovano in pri katerem ne pričakuje težav. Zaradi tega si raje izberejo drugo vozilo, ki  takšnega varovanja nima.

Foto: Saša Despot vlom v vozilo

Mehanske naprave so učinkovita zaščita

Na tržišču lahko najdemo različne dodatne sisteme in naprave, ki otežujejo delo storilcem. Eden od dražjih sistemov (po izkušnjah policije precej dobrih) dodatnega varovanja je GPS sledilna naprava, ki ga ponudnik vgradi v vozilo. Naprava (črna škatlica) deluje kot komunikacijsko sredstvo, saj ima vgrajeno SIM kartico, preko katere se lahko povežemo na GPRS omrežje. Odločimo se lahko tudi za dodatno elektronsko blokado motorja, ki jo ponudnik namesti na skrito lokacijo v vozilo. 

Kako naj se ustrezo zavarujejo lastniki motornih vozil? Policisti naštevajo tudi mehanske naprave, ki so nekoliko cenejše, vendar učinkovite (mehanska blokada  menjalnika, blokada volanskega obroča, mehanska blokada stopalke za sklopko in zavoro, univerzalne  lisice, ki onemogočajo premikanje koles, varnostno stikalo). "Varnostno stikalo je med naštetimi eno boljših varnostnih sistemov, vgradi pa se na skriti lokaciji v vozilu in onemogoči nepooblaščen vžig motorja," še svetujejo policisti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.