Avto
656 ogledov

Napaka lastnikov vozil pri nakupu alarma

Avto alarm Gregor Prebil
V Ljubljani, kjer je kraj avtomobilov največ, so od leta 2010 do leta 2014 ukradli 1955 motornih vozil (od tega 1801 osebnih avtomobilov), v prvem polletju lanskega leta pa 201 motorno vozilo, razkriva policijska statistika. Število kraj ne upada, zato se velja ustrezno zaščititi, a kako?

Razkrili smo, kje v Ljubljani, Mariboru, Celju in Kopru se zgodi največ kraj avtomobilov. To so predvsem spalna naselja blizu obvoznice in avtoceste, ki tatovom omogočajo najhitrejši pobeg s kraja zločina. Ta se ponavadi zgodi na zunanjih parkiriščih, kjer je ponudba vozil najbolj pestra, zaščita pa slaba ali pa je ni (so neosvetljena, neograjena, brez video nadzora ali varovanja varnostne službe).

Serijski alarm ni dobra zaščita

Pri kraji vozil gre velikokrat za dobro organizirane družbe, ki jih je težko odk | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Policisti še vedno kot enega najpomembnejših faktorjev, ki onemogočajo delo storilcem, izpostavljajo samozaščitno ravnanje lastnikov motornih vozil. Izpostavljajo, da ni dovolj, da ima vozilo vgrajeno alarmno napravo. Slabost tovarniško vgrajenih varnostnih sistemov ni v kvaliteti izdelave, temveč v masovni produkciji.  V iste tipe vozil je namreč vgrajen enak varnostni sistem. Zato policisti priporočajo dodatno varovanje vozila, ki ga vgradi lastnik pri pooblaščenih podjetjih. To zelo ovira storilce, ker so pri izvrševanju tatvine soočeni z neznanim sistemom.

Kam z nalepkami?

"Nikakor ne priporočamo, da so na vozilu reklamne nalepke varnostnega sistema, saj s tem dajemo storilcu informacije o tem, kako naj se loti našega  vozila. V  primeru vgrajenega neserijskega sistema varovanja bo storilec presenečen in v trenutku tatvine ne bo vedel, kako izklopiti dodatno varovanje," so za zurnal24.si pojasnili na Generalni policijski upravi.

Vsaka zaščita je dobrodošla, če vas je strah za svoje vozilo. Tudi vsako drugo mehansko ali elektronsko varovanje storilca odvrne od našega vozila, dodajajo na policiji, kjer pravijo, da bo storilec raje poiskal vozilo, ki ni dodatno varovano in pri katerem ne pričakuje težav. Zaradi tega si raje izberejo drugo vozilo, ki  takšnega varovanja nima.

vlom v vozilo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Mehanske naprave so učinkovita zaščita

Na tržišču lahko najdemo različne dodatne sisteme in naprave, ki otežujejo delo storilcem. Eden od dražjih sistemov (po izkušnjah policije precej dobrih) dodatnega varovanja je GPS sledilna naprava, ki ga ponudnik vgradi v vozilo. Naprava (črna škatlica) deluje kot komunikacijsko sredstvo, saj ima vgrajeno SIM kartico, preko katere se lahko povežemo na GPRS omrežje. Odločimo se lahko tudi za dodatno elektronsko blokado motorja, ki jo ponudnik namesti na skrito lokacijo v vozilo. 

Kako naj se ustrezo zavarujejo lastniki motornih vozil? Policisti naštevajo tudi mehanske naprave, ki so nekoliko cenejše, vendar učinkovite (mehanska blokada  menjalnika, blokada volanskega obroča, mehanska blokada stopalke za sklopko in zavoro, univerzalne  lisice, ki onemogočajo premikanje koles, varnostno stikalo). "Varnostno stikalo je med naštetimi eno boljših varnostnih sistemov, vgradi pa se na skriti lokaciji v vozilu in onemogoči nepooblaščen vžig motorja," še svetujejo policisti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.