Avto
3103 ogledov

V ljubljanskih Dravljah ukradejo več vozil kot v celotnem Mariboru

Kraja BMW-ja Youtube
V Ljubljani so od leta 2010 do leta 2014 ukradli 1801 avtomobil. Prednjači mestna četrt Dravlje, sledita Bežigrad in Moste. V istem časovnem obdobju so v Mariboru, Celju in Kopru nepridipravi skupaj odtujili 355 osebnih avtomobilov.

Na Generalni policijski upravi so na naše poizvedovanje priskrbeli statistiko odtujenim motornih vozil (motornih koles in osebnih avtomobilov od leta 2010 do leta 2014) za štiri večja slovenska mesta – Ljubljano, Maribor, Celje in Koper.

V tem času so v vseh štirih mestih skupno odtujili 2.368 motornih vozil, od tega 212 motornih koles in 2156 osebnih vozil. Prednjači prestolnica, kjer so ukradli 1.801 osebno vozilo in 154 motornih koles (največ kraj je bilo leta 2013), sledi Maribor z 209 ukradenimi osebnimi avtomobili in 30 motornimi kolesi, v Celju so ukradli 97 osebnih avtomobilov in 14 motornih koles, v Kopru je bilo kraj najmanj, ukradli so 49 osebnih avtomobilov in 14 motornih koles.

Policijska uprava Ljubljana

Policisti že dolgo časa zaznavajo, da se največ kraj vozil dogaja tam, kjer so najmanjše možnosti, da jih zasačijo pri delu in kjer je „ponudba vozil“ največja, hkrati pa jim lokacija omogoča hitro možnost pobega s kraja zločina po hitrih cestah (ljubljanski obvoznici). Te lokacije so večja spalna naselja in nezavarovana (neosvetljena, neograjena, brez video nadzora ali varovanja varnostne službe) zunanja parkirišča.

Dravlje | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek


Statistika ukradenih vozil se glede na znamko ne spreminja. Še vedno so pri tatovih najbolj priljubljene množične znamke in modeli avtomobilov, po katerih je na trgu največ povraševanja (renault clio, volkswagen golf, škoda octavia, renault megane ….).

Policisti so nam posredovali podrobno statistiko kraj glede na posamezne mestne četrti. Statistično, glede na kataster, največ tatvin motornih vozil obravnavajo na območju mesta Ljubljana. V ljubljanski mestni četrti Dravlje so od leta 2010 do leta 2014 ukradli 214 motornih koles, največ, 54, leta 2014 (54). Sledijo Bežigrad (179), Moste (166), Zgornja Šiška (160) in Vič (128), več kot 100 kraj motornih vozil pa so zabeležili še v Štepanji vasi in Slapah. V letu 2014 se je visoko glede na število odtujenih motornih vozil uvrstila četrt Črnuče, kjer so odtujili 25 motornih vozil, kar je le eno manj kot v letih 2012 in 2013 skupaj. Zelo malo kraj motornih vozil policija beleži v mestnih četrtih, kjer prevladujejo stanovanjske hiše. V Tacnu so tako motorno vozilo nazadnje ukradli leta 2010.

S KLIKOM NA GRAFIKO LAHKO PREVERITE KOLIKO MOTORNIH VOZIL JE BILO UKRADENIH V DOLOČENIH MESTNIH ČETRTIH V LJUBLJANI, MARIBORU, CELJU IN KOPRU

Policijska uprava Maribor

V Mariboru so tatvine iz osebnih in drugih vozil v upadu, za njih pa so največkrat krivi lastniki sami, ki na videm mestu v vozilu puščajo vrednejše predmete (torbice, telefone …). Drugače je s krajami motornih vozil. Leta 2010 so na območju Maribora ukradli 38 motornih vozil, leta 2014 pa 56. Največ kraj osebnih vozil in motornih koes se je med leti 2010 in 2014 zgodilo v četrti Spodnje Radvanje (52), sledijo Tabor (48), Tezno (32), Pobrežje (30), Koroška vrata (24) in Maribor-Grad (22). Ob Železnici in v Orešju so policisti od leta 2010 naprej zabeležili le po eno odtujitev motornega vozila.

Policijska uprava Celje

Na območju Celja so v povezavi s tatvinami motornih vozil v letu 2015 opazili upad, glede na leto 2014. Značilno za tatvine vozil je, da storilci kradejo predvsem starejša vozila, stara od pet do 10 let, ki so namenjena predvsem za rezervne dele. V letu 2015 so prijeli tri storilce neposredno po sami izvršitvi tatvine vozila. Prav tako so na območju Celja v letu 2015 obravnavali skupino storilcev, ki se je ukvarjala s tatvinami delovnih strojev in traktorjev, vodja te skupine je bil v  zaporu, kazniva dejanja so izvrševali med vikendi, ko je imel izhode.

ljubljana 07.03.11, BS3, Bezigrajska soseska 3, Vojkovo cesta, zapornice, parkir | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek


V Celju se je večina kraj motornih vozil zgodila v treh od sedmih četrti, in sicer v Spodnji Hudinji (43), Ostrožnem (35) in Celju (21).

Policijska uprava Koper

Koprski kriminalisti so v odgovoru na naše poizvedbe o krajah vozil poudarili, da vlagajo velike napore v preiskovanje kaznivih dejanj s področja  avtomobilske kriminalitete kljub temu, da  obravnavajo manjše število odtujenih vozil na njihovem  območju. V zadnjih letih načrtno zbirajo in analizirajo podatke o kaznivih dejanjih tatvin osebnih in drugih vozil ter v tej zvezi povezanih oseb. Pojasnjujejo, da gre pri tem tako za posameznike, ki izvršujejo tovrstna dejanja, kot tudi tiste, ki ukradena vozila hranijo oziroma se ukvarjajo s predelavo ukradenih vozil.

Sodelovanje poteka tudi z italijanskimi varnostnimi organi, saj ugotavljajo, da združbe kradejo vozila predvsem na območju Italije ter jih kasneje prikrijejo in predelajo na terenu Policijske uprave Koper. Policisti in kriminalisti na krajih, kjer je bilo ukradenih največ vozil, izvajajo poostrene  nadzore za odkritje storilcev. Tako so v letu 2013 obravnavali povečano število tatvin v Kopru in z dodatnimi aktivnostmi prijeli člane združbe, katere člani so bili slovenski in srbski državljani.

V letu 2015 je bilo na območju PU Koper izvedenih skupno 52 poostrenih nadzorov, katerih  glavni   cilj je bil odkrivanje in preprečevanje avtomobilske kriminalitete. Poostrene nadzore izvajajo tako na avtocestnih omrežjih, kot tudi na regionalnih in lokalnih cestah ter znotraj naseljenih območij.

V zadnjih letih so obravnavali tudi manj vlomov v osebna vozila. V zadnjem letu je to število manjše za tretjino.

V Kopru se je velika večina vseh kraj motornih vozil od leta 2010 do 2014 zgodila v četrti Koper (32) in Semedela (27), v Bertokih so odtujili tri motorna vozila, v Ankaranu pa eno.

Komentarjev 10
  • mirko 21:46 10.januar 2016.

    Zakaj policija ne objavi v procentih, koliko kaznivih dejanj je storilcev južne narodnosti ?! Aja res, to je pa že nacionalna diskriminacija.

  • lukaz 14:02 10.januar 2016.

    Kaj misliš?! Objavili so natančne statistične podatke, pridobljene s ''težkim'' terenskim delom.Mislim, da upajo, da bodo tatovi nehali krasti, ko vedo, da je Policija zelo natančno ugotovila, kje kradejo in koliko so ukradli. Vsi lopovi so nemočni pri statistiki.<br ...prikaži več />Gre za zelo pretkano ''zastraševanje'' s strani policije. Po mojem mnenju bodo v prihodnjih mesecih vrnili vse ukradene avtomobile.

  • Janez_53 13:46 10.januar 2016.

    In kaj so policisti (razen da izsiljujejo višje plače in v uniformah javno žalijo predsednika vlade) konkretno napravili, da bi zmanjšali število tatvin ali vsaj ujeli več tatov pri delu?