Avto
39 ogledov

Kradejo baterije hibridov

Z uporabo litij-železo-fosfata v akumulatorjih se ioni litija premikajo veliko h Žurnal24 main
Iz ZDA poročajo, da so tatovi iz več hibridnih modelov toyota prius prve generacije v San Franciscu odtujili baterije.

Tako policija, kot prodajalci vozil so opozorili, da gre za naraščajoč trend. Na policiji so pojasnili, da tatovi razbijejo zadnjo steklo na avtomobilu, odstranijo baterijo, ki je spravljena v dnu prtljažnika prtljažnika. Baterija tehta okoli 50 kilogramov. Izurjen profesionalec naj bi potreboval eno uro, da jo odstrani iz vozila, a policisti poročajo, da to tatovom uspe v 20 minutah.

Na črnem trgu baterije trikrat cenejše

Kaj je natančen vzrok za kraje zaenkrat še ni znano, pojavljajo pa se špekulacije. Povpraševanje po baterijah na črnem trgu naj bi bilo veliko zaradi izrabljenosti baterij prve generacije Toyotinega priusa, ki so ga številni kupili pred desetletjem, baterije pa niso več del garancije. Zamenjava originalne baterije naj bi v ZDA stala okoli 2.700 evrov, na črnem trgu pa naj bi ukradeni akumulatorji stali trikrat manj. Vendar pa baterije priusov tretje generacije zahtevajo nekaj predelav, da bi ustrezale tistim iz prve, saj je treba celice združiti v novem ohišju.

Zaenkrat kraje niso razširjene, a o njih ne poročajo le v San Franciscu, pač pa tudi v Sacramentu in New Yorku. Policija iz New Yorka je februarja letos sporočila, da so v treh mesecih zabeležili 14 kraj baterij iz hibridnih vozil. Večino akumulatorjev so odtujili iz rumenih taksijev. Policisti domnevajo, da so baterije pristale v drugih, konkurenčnih taksijih. Taksisti so namreč množični uporabniki hibridov, njihove baterije pa se zaradi velikega števila prevoženih kilometrov iztrošijo veliko hitreje, kot v lastniških hibridih.

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 10:55 07.junij 2015.

    Evo dela za naše lopove.