Avto
8 ogledov

Rekordno hitro do sedmega milijona

Toyota hibrid EPA
Le devet mesecev je potrebovala Toyota, da je prodala dodaten milijon hibridov.

Globalna prodaja Toyotinih hibridnih vozil je 30. septembra presegla sedem milijonov vozil in se je ustavila pri številki 7,053 milijona vozil. Zadnji milijonski mejnik so pri Toyoti dosegli v najkrajšem času doslej, saj so zanj potrebovali samo devet mesecev.

Toyota je ena od pionirjev hibridne tehnologije sodelovanja klasičnega motorja z notranjim izgorevanjem in električnega motorja pri pogonu vozil. Na tem področju ima številne patente, ki jih danes uporabljajo tudi drugi proizvajalci, tudi tisti, ki so še nekaj let nazaj dvomili v hibridno tehnologijo. 

V letu 2015 Japonci napovedujejo 15 novih hibridnih vozil, večina vseh prihodnjih modelov bo imelo možnost hibridnega pogona. Da so na pravi poti tudi v pregovorno dizelski Evropi, dokazujeta uspešni zgodbi nove generacije aurisa in yarisa, pri katerih je stopnja odločanja za hibridni pogon zelo visoka. V Evropi je bilo sicer prodanih le desetina vseh izdelanih Toyotinih hibridov.

Zgled za ostale

Hibridi glede na zadnje trende na pariškem avtosalonu prodira z velikimi koraki v vse segmente vozil in tudi med ostale globalne proizvajalce, kar denimo dokazuje Volkswagen s passatom GTE. Pri tem vse večjo veljavo pridobivajo priključni hibridi, ki dovoljujejo polnjenje baterij prek domače vtičnice, tako da lahko velik del vsakodnevnih poti takšna vozila opravijo resnično poceni in sploh brez emisij.

Čeprav so nekateri proizvajalci hibridov poskušali tudi s kombinacijo dizelskega pogona, pa Toyota vztraja pri bencinu, saj je po njenem le tako mogoče govoriti o čistejšem izpuhu brez trdnih delcev in z manjšimi vsebnostmi škodljivih emisij. Tako naj bi sedem milijonov Toyotin hibridov v zrak izpustilo za 49 milijonov ton manj CO2, kot bi ga v istem času podobno velika in zmogljiva vozila s klasičnim pogonom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.