Napaka voznikov ob vlivanju tekočine proti zmrzovanju stekla

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Vožnja v snegu in dežju je ob zmanjšanju vidljivosti že tako nevarna. Še bolj je, ko začne na avtocesti sproti zmrzovati vetrobransko steklo vozila in to kljub uporabi tekočine proti zmrzovanju. Veliko voznikov narobe razredči koncentrat proti zmrzovanju stekla.
Oglej si celoten članek

Na avtocesti smo posneli video, kako kljub uporabi tekočine proti zmrzovanju, sproti zmrzuje vetrobransko steklo. To je nevarno za vožnjo. Eden takih dni je bil petek, ko je sneženje zajelo velik del Slovenije, na cestah pa je nastal pravi kaos. Vetrobransko steklo je med vožnjo zmrzovalo kljub uporabi tekočine proti zmrzovanju. Zakaj?

Ne uničujte brisalcev

Brisalci so obremenjeni že med dežjem, če je prisoten še led, so obremenjeni še veliko bolj. Zelo pomembno je, da steklo pred vožnjo dobro očistite. Težava je tudi ta, da imajo moderni avtomobili senzorje, ki samodejno zaznavajo mokroto na steklu, hkrati pa delujejo sekvenčno in večkrat obrišejo steklo. Če je prisoten led, lahko hitro pride do poškodbe metlic brisalcev, v najslabšem primeru pa lahko pregori celo motorček. Strošek okvare tudi več sto evrov.

Foto: Gregor Prebil Ledeno steklo

Tovrstnih primerov okvare motorčka je pozimi zelo veliko, so nam pojasnili nekateri mehaniki. Če imate srečo, lahko skurite samo upor, lahko pregori varovalka, lahko pa je treba menjati motorček. Vprašljiva je tudi kakovost nekaterih tekočin proti zmrzovanju. Steklo z dobro tekočino proti zmrzovanju ne bi smelo med vožnjo zmrzovati. Še posebej pozorni morajo biti vozniki kombiniranih vozil z večjimi vetrobranskimi stekli in večjimi brisalci. Očistiti morajo še večje površine in so zato brisalci še bolj obremenjeni. Opozoriti velja, da, če je zunaj le nekaj stopinj pod ničlo, ima „minus“ pri hitrosti 130 km/h in več še toliko večji vpliv, možnost zmrzali stekla pa je zato večje. Naš nasvet je, da steklo dobro očistite pred vožnjo, po potrebi se med vožnjo ustavite in ga očistite.

Foto: Policija Vetrobransko steklo

Previdno redčenja koncentrata

Koncentrat, ki se kupi v trgovini ali na črpalkah, praviloma zdrži zelo nizke temperature, tudi do -30 stopinj. Pretirano razredčevanje lahko povzroča zmrzovanje. Priporočam mešanico 2:1 v korist koncentrata, kar bi moralo zadostovati za vsaj okoli -15 stopinj. Razmerje 1:1 zadosti nekako do -10 stopinj in je že lahko na meji, sploh ob jutrih, ki jih bomo deležni prihodnje dni.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 17:15 23. Februar 2024.

    Neumnosti. Za dobro tekočino je potrebno čisto domače žganje. Ko ti brisalci čistijo vetrobransko steklo se v kabini razvije prijeten …

  • 22:09 21. Januar 2024.

    hm, ampak.. novinarji, kje pa je tista napaka ob VLIVANJU ? jo bi lahko kdo končno obelodanil. jest sem mislil …

  • 22:07 21. Januar 2024.

    ja no slovenc špara, gre v diskont in kupi brozgo za minus 20,se pa dobi kvalitea za minus 50. in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.