Avto > Iz druge roke
133789 ogledov

Napaka voznikov ob vlivanju tekočine proti zmrzovanju stekla

Tekočina za pranje stekel Profimedias
Vožnja v snegu in dežju je ob zmanjšanju vidljivosti že tako nevarna. Še bolj je, ko začne na avtocesti sproti zmrzovati vetrobransko steklo vozila in to kljub uporabi tekočine proti zmrzovanju. Veliko voznikov narobe razredči koncentrat proti zmrzovanju stekla.

Na avtocesti smo posneli video, kako kljub uporabi tekočine proti zmrzovanju, sproti zmrzuje vetrobransko steklo. To je nevarno za vožnjo. Eden takih dni je bil petek, ko je sneženje zajelo velik del Slovenije, na cestah pa je nastal pravi kaos. Vetrobransko steklo je med vožnjo zmrzovalo kljub uporabi tekočine proti zmrzovanju. Zakaj?

Ne uničujte brisalcev

Brisalci so obremenjeni že med dežjem, če je prisoten še led, so obremenjeni še veliko bolj. Zelo pomembno je, da steklo pred vožnjo dobro očistite. Težava je tudi ta, da imajo moderni avtomobili senzorje, ki samodejno zaznavajo mokroto na steklu, hkrati pa delujejo sekvenčno in večkrat obrišejo steklo. Če je prisoten led, lahko hitro pride do poškodbe metlic brisalcev, v najslabšem primeru pa lahko pregori celo motorček. Strošek okvare tudi več sto evrov.

Ledeno steklo | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Tovrstnih primerov okvare motorčka je pozimi zelo veliko, so nam pojasnili nekateri mehaniki. Če imate srečo, lahko skurite samo upor, lahko pregori varovalka, lahko pa je treba menjati motorček. Vprašljiva je tudi kakovost nekaterih tekočin proti zmrzovanju. Steklo z dobro tekočino proti zmrzovanju ne bi smelo med vožnjo zmrzovati. Še posebej pozorni morajo biti vozniki kombiniranih vozil z večjimi vetrobranskimi stekli in večjimi brisalci. Očistiti morajo še večje površine in so zato brisalci še bolj obremenjeni. Opozoriti velja, da, če je zunaj le nekaj stopinj pod ničlo, ima „minus“ pri hitrosti 130 km/h in več še toliko večji vpliv, možnost zmrzali stekla pa je zato večje. Naš nasvet je, da steklo dobro očistite pred vožnjo, po potrebi se med vožnjo ustavite in ga očistite.

Vetrobransko steklo | Avtor: Policija Policija

Previdno redčenja koncentrata

Koncentrat, ki se kupi v trgovini ali na črpalkah, praviloma zdrži zelo nizke temperature, tudi do -30 stopinj. Pretirano razredčevanje lahko povzroča zmrzovanje. Priporočam mešanico 2:1 v korist koncentrata, kar bi moralo zadostovati za vsaj okoli -15 stopinj. Razmerje 1:1 zadosti nekako do -10 stopinj in je že lahko na meji, sploh ob jutrih, ki jih bomo deležni prihodnje dni.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Brezpotrebe 17:15 23.februar 2024.

    Neumnosti. Za dobro tekočino je potrebno čisto domače žganje. Ko ti brisalci čistijo vetrobransko steklo se v kabini razvije prijeten vonj tvoje domačije.

  • rd2dmk2 22:09 21.januar 2024.

    hm, ampak.. novinarji, kje pa je tista napaka ob VLIVANJU ? jo bi lahko kdo končno obelodanil. jest sem mislil da se vsaj mora prelit čez tri kamne tako kot voda v potoku.

  • rd2dmk2 22:07 21.januar 2024.

    ja no slovenc špara, gre v diskont in kupi brozgo za minus 20,se pa dobi kvalitea za minus 50. in zakaj je treba minus 50, ja ko jo šibaš se mal ohladi al ne. tako kot vremenarji pravijo burja da.. ...prikaži več paše neki je kje je tist kanister z vodo, sem videl avte, ki so imel rezervoar stlačen tam pri odbijaču, to je recept za katastrofo. menda pa imajo eni ko vklopiš gretje zadnje šipe še vklopiš en grelec na rorih za vodo za pranje stekel., tako kot gretje retrovizorjev.