Naprava prepozna, če čvekate za volanom

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Telefoniranje voznikov med vožnjo ali celo pisanje sporočil postaja vse hujši problem, ki vpliva na pozornost in povzroča številne nesreče. V Veliki Britaniji testirajo tehnologijo, ki bo zaznala, ko se bo mimo peljal voznik s slušalko na ušesu.
Oglej si celoten članek

V mestu Norwich so minule dni pričeli z javnim testiranjem posebnih digitalnih opozorilnih tabel, ki zaznavajo prepovedano početje in voznika pričnejo opozarjati z utripanjem opozorila s prečrtanim telefonom.

V testni projekt so pristopile lokalne oblasti, policija in skupina za prometno varnost Think!. Sistem so v partnerskem podjetju Westcitec razvijali tri mesece, senzorji pa poleg telefoniranja zaznajo tudi, če oseba v avtu prek mobilnika pošilja sporočilo, poroča Telegraph.

Prometna signalizacija v tem trenutku deluje zgolj opozorilno, čeprav razvojniki ne izključujejo možnosti, da bo tehnologija v bodoče dovoljevala tudi prepoznavo registrskih tablic, kar bi omogočilo kaznovanje.

Ni še idealno

Ima pa sistem ta hip še zelo veliko pomanjkljivost - ne zna ločevati tega, kdo v avtomobilu uporablja telefon, to pomeni, da bo znak utripal tudi, če bo čvekal vaš sopotnik. Prav tako znak utripa, če voznik uporablja prostoročno telefoniranje.

V podjetju Westcotec priznavajo, da bo verjetno trajalo še kakšnih pet let do razvoja zanesljive tehnologije, ki bo preoznavala kdo in kako uporablja telefon med vožnjo. Tabla stane okoli 6.000 evrov, lokalne oblasti pa jo bodo selile naokoli. 

Prvi odzivi voznikov so po poročanju medijev precej mešani.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.