Avto
25 ogledov

Naprava prepozna, če čvekate za volanom

Telefoniranje med vožnjo Shutterstock
Telefoniranje voznikov med vožnjo ali celo pisanje sporočil postaja vse hujši problem, ki vpliva na pozornost in povzroča številne nesreče. V Veliki Britaniji testirajo tehnologijo, ki bo zaznala, ko se bo mimo peljal voznik s slušalko na ušesu.

V mestu Norwich so minule dni pričeli z javnim testiranjem posebnih digitalnih opozorilnih tabel, ki zaznavajo prepovedano početje in voznika pričnejo opozarjati z utripanjem opozorila s prečrtanim telefonom.

V testni projekt so pristopile lokalne oblasti, policija in skupina za prometno varnost Think!. Sistem so v partnerskem podjetju Westcitec razvijali tri mesece, senzorji pa poleg telefoniranja zaznajo tudi, če oseba v avtu prek mobilnika pošilja sporočilo, poroča Telegraph.

Prometna signalizacija v tem trenutku deluje zgolj opozorilno, čeprav razvojniki ne izključujejo možnosti, da bo tehnologija v bodoče dovoljevala tudi prepoznavo registrskih tablic, kar bi omogočilo kaznovanje.

Ni še idealno

Ima pa sistem ta hip še zelo veliko pomanjkljivost - ne zna ločevati tega, kdo v avtomobilu uporablja telefon, to pomeni, da bo znak utripal tudi, če bo čvekal vaš sopotnik. Prav tako znak utripa, če voznik uporablja prostoročno telefoniranje.

V podjetju Westcotec priznavajo, da bo verjetno trajalo še kakšnih pet let do razvoja zanesljive tehnologije, ki bo preoznavala kdo in kako uporablja telefon med vožnjo. Tabla stane okoli 6.000 evrov, lokalne oblasti pa jo bodo selile naokoli. 

Prvi odzivi voznikov so po poročanju medijev precej mešani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.