Naprava preprečuje trke z divjadjo

Foto: Žurnal24 Na količkih montirane naprave se sprožijo, če jih osvetli svetloba žarometov. (F
Tudi v ZDA so začeli preizkušati tehnologijo, ki bi srnjad odvračala od prečkanja cest med približevanjem avtomobilov.
Oglej si celoten članek

Sistem se imenuje deerdeter, sproži pa ga svetloba avtomobilskih žarometov. Takrat začne spuščati določeno zvočno frekvenco, obenem pa oddaja stroboskopsko svetlobo. Napravica je montirana na količke, ti pa so med seboj oddaljeni okoli 50 metrov. Napaja se prek sončnih celic.

Z deerdetrom naj bi srne, jeleni in druga divjad ostali izven ceste in počakali, da se vozilo odpelje mimo, nato pa mirno prečkali cestno povezavo.

Vsako leto izkrvavi milijarda
Tehnologijo trenutno testirajo na okoli 45 kilometrov dolgem odseku v zvezni državi Utah, kjer morajo vsako leto odstraniti po 300 povoženih kadavrov. Seveda pri tem ne nastaja škoda le pri divjadi, temveč tudi na avtomobilih, da ne govorimo o poškodbah, ki jih lahko ob trku z divjadjo in posledičnem izletu s ceste dobijo potniki.

Če bi sistem montirali po vseh ZDA, bi rešili 150 življenj in kar 1,1 milijarde dolarjev, so izračunali pri proizvajalcu, ki sistem prodaja tudi v Evropi. Jafa ne navaja konkretnih držav, trdi pa, da se je število povoženih divjadi na odsekih z instaliranim deerdetrom zmanjšalo za 90 odstotkov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.