Naša soseda uvaja e-vinjeto

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Še ena od slovenskih sosed uvaja elektronsko vinjeto. Po Madžarski bo elektronska vinjeta vpeljana tudi na avstrijskih avtocestah.
Oglej si celoten članek

Kdor je že kdaj kupil madžarsko elektronsko vinjeto, potem se je verjetno spraševal, zakaj podobnega sistema nismo (še) vpeljali v Sloveniji. Brez napornega odstranjevanja izrabljenih nalepk, enostaven nakup, razbremenjeni nadzorniki, saj nadzorni sistemi na avtocestnih portalih samodejno spremljajo promet in odkrivajo morebitne kršitelje ...

Prednosti e-vinjete so se zavedli tudi v Avstriji, kjer bodo e-vinjeto vpeljali z letnico 2018, kar pomeni, da jo bo mogoče kupiti že od novembra letos. Kot pojasnjujejo pri upravljavcu avstrijskega avtocestnega omrežja, družbi ASFINAG, bo e-vinjeta vsaj sprva zgolj dopolnilo klasični vinjeti, torej bo mogoče še naprej izbrati med klasično nalepko ali elektronsko vinjeto.

Nakup iz kavča

E-vinjeta je vezana na registrsko številko vozila, čeprav bodo zaradi avstrijske posebnosti, da je mogoče eno tablico uporabljati na treh različnih vozilih, dopustili tudi možnost enega nakupa, a vožnje s tremi avti. E-vinjeto bo mogoče kupiti kar iz kavča prek ASFINAG spletnega portala ali prek mobilne aplikacije. Po registraciji vozila v sistem bo kupec le še navedel želeno trajanje vinjete - 10 dni, dva meseca ali eno leto. Cena bo enaka kot za klasične nalepke.

Še ena prednost desetdnevne ali dvomesečne e-vinjete bo, da bo mogoče tudi že po nakupu spreminjati začetek njene veljavnosti, če seveda ne bo že prej nastopil dan začetka. 

Upati je le, da bo ASFINAG odpravil diskriminacijo slovenskega jezika. V odgovorih na pogosta vprašanja se hvalijo, da bo nakup zelo enostaven tudi zaradi "mednarodnega" portala, ki omogoča izbiro v 11 različnih jezikih, med drugim v romunščini, hrvaščini, turščini in danščini. A slovenščine ni med njimi.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.