Avto
333 ogledov

Naša soseda uvaja e-vinjeto

Avstrijska vinjeta Profimedias
Še ena od slovenskih sosed uvaja elektronsko vinjeto. Po Madžarski bo elektronska vinjeta vpeljana tudi na avstrijskih avtocestah.

Kdor je že kdaj kupil madžarsko elektronsko vinjeto, potem se je verjetno spraševal, zakaj podobnega sistema nismo (še) vpeljali v Sloveniji. Brez napornega odstranjevanja izrabljenih nalepk, enostaven nakup, razbremenjeni nadzorniki, saj nadzorni sistemi na avtocestnih portalih samodejno spremljajo promet in odkrivajo morebitne kršitelje ...

Prednosti e-vinjete so se zavedli tudi v Avstriji, kjer bodo e-vinjeto vpeljali z letnico 2018, kar pomeni, da jo bo mogoče kupiti že od novembra letos. Kot pojasnjujejo pri upravljavcu avstrijskega avtocestnega omrežja, družbi ASFINAG, bo e-vinjeta vsaj sprva zgolj dopolnilo klasični vinjeti, torej bo mogoče še naprej izbrati med klasično nalepko ali elektronsko vinjeto.

Nakup iz kavča

E-vinjeta je vezana na registrsko številko vozila, čeprav bodo zaradi avstrijske posebnosti, da je mogoče eno tablico uporabljati na treh različnih vozilih, dopustili tudi možnost enega nakupa, a vožnje s tremi avti. E-vinjeto bo mogoče kupiti kar iz kavča prek ASFINAG spletnega portala ali prek mobilne aplikacije. Po registraciji vozila v sistem bo kupec le še navedel želeno trajanje vinjete - 10 dni, dva meseca ali eno leto. Cena bo enaka kot za klasične nalepke.

Še ena prednost desetdnevne ali dvomesečne e-vinjete bo, da bo mogoče tudi že po nakupu spreminjati začetek njene veljavnosti, če seveda ne bo že prej nastopil dan začetka. 

Upati je le, da bo ASFINAG odpravil diskriminacijo slovenskega jezika. V odgovorih na pogosta vprašanja se hvalijo, da bo nakup zelo enostaven tudi zaradi "mednarodnega" portala, ki omogoča izbiro v 11 različnih jezikih, med drugim v romunščini, hrvaščini, turščini in danščini. A slovenščine ni med njimi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:09 07.marec 2017.

    A ti naivno misliš da pa avstrijske besede so pa vse zborno knjižne al kaj? Da je Avstrija nek unikum na področju svojega jezika?

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:07 07.marec 2017.

    Pa sej ne veš kaj govoriš. Če ni podatek nepovezan z osebo ni nikol blo nobenga problema in ga tud nikol ne bo.

  • stanko75 23:08 04.februar 2017.

    Pri nas to ne gre ker bi informaciska pooblaščenka poslal pritožbo zaradi zbiranja podatkov o lokaciji vozil.