Nemške železnice zahtevajo pol milijarde od proizvajalcev tovornjakov

Foto: Daimler
Foto: Daimler
Evropska komisija je zaradi kartelnega dogovarjanja proizvajalcem tovornjakov že pred časom izrekla kazen v skupni vrednosti skoraj štirih milijard evrov. Pol milijardno odškodnino od kartela zdaj zahtevajo tudi nemške železnice Deutsche Bahn.
Oglej si celoten članek

Kot trdijo v nemških železnicah, naj bi takšno vsoto udeleženci v kartelu, v katerega so bili vključeni MAN, Daimler, Volvo/Renault, DAF, Iveco in Scania, nezakonito zaračunali železnicam, poleg njih pa še nemški vojski in drugim kupcem. Nemški železniški koncern je tožbo proti kartelu na deželnem sodišču v Münchnu sicer vložil že leta 2017, do zdaj pa so izračunali tudi vsoto z obrestmi, za katero so bili oškodovani.

Nemška vojska in 40 ostalih oškodovanih kupcev, ki so v času obstoja kartela kupili več tisoč tovornjakov, so sicer tožbo odstopili nemškim železnicam, ki so pripravljene tudi na pogajanja in izvensodne dogovore s posameznimi proizvajalci.

Udeležence v kartelu, ki so si v obdobju 1997 do 2011 izmenjevali podatke o ponujenih cenah in druge poslovne podatke, je evropska komisija v letih 2016 in 2017 že kaznovala s kaznimi v skupni višini skoraj štiri milijarde evrov. Najvišjo posamično kazen so prisodili Daimlerju, ki je moral plačati milijardo evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.