Nestrpna vožnja - začnimo pri sebi

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Raziskave dokazujejo, da nestrpnost neugodno vpliva na varnost v cestnem prometu in s povzročanjem stresa tudi na naše zdravje. Pomembno je poznati načine za obvladovanje stresa v prometu in primerne odzive v različnih primerih nestrpnosti.
Oglej si celoten članek

"Povozi jezo – vozi strpno!" je pobuda, s katero želijo v Citroënu opozoriti na negativne učinke nestrpnosti v prometu in pozvati javnost (posameznike, medije in pristojne ustanove) k aktivnemu reševanju težave. S tem namenom so 13. april razglasili za svetovni dan strpne vožnje.

Kaj je nestrpnost v prometu?

Med dejanja nestrpnosti v cestnem prometu štejemo aktivno izražanje nespoštovanja drugih udeležencev v prometu, npr. grožnje in žalitve, izražene s kretnjami rok, hupanjem ali glasnimi verbalnimi opazkami, namerna vožnja preblizu drugemu udeležencu ali celo telesno nasilje.

Nestrpnost v cestnem prometu (ang. road rage) je pojav, ki je tesno povezan s hitrim in stresnim načinom življenja, zato je najbolj prisoten prav v urbanih območjih zahodnega sveta. Še posebej pereč problem predstavlja za ljudi, ki velik del dneva preživijo v avtomobilu, npr. na poti v službo in iz nje. V stresni tekmi s časom neprijetne reakcije udeležencev v prometu še dodatno obremenjujejo, s tem pa povečujejo tudi verjetnost za impulzivne, neustrezne reakcije do drugih udeležencev. In krog stresa je sklenjen. Povečan stres tako pomeni tudi povečano nevarnost v prometu.

 Kako lahko ustavimo nestrpnost v prometu?

Pri Citroënu pravijo, da je treba začeti pri sebi in s tem drugim pokazati, da se strpnost obrestuje. Le s skupnimi močmi je možno spremeniti cesto v prijaznejše in varnejše okolje za vse.

Osnovna pravila za strpnost v prometu:

- Bodimo spoštljivi do drugih udeležencev v prometu. Nekateri se v prometu znajdemo bolje kot drugi.
- Bodimo razumevajoči. Vsi smo ljudje, vsi delamo napake.
- Upoštevajmo prometne predpise.
- Na provokacije se ne odzivajmo agresivno.
- V napetih položajih poskusimo ohraniti mirno kri.
- Pomagajmo drug drugemu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 18:24 6. April 2016.

    Sam če kdo ne spelje pri zeleni luči in enkrat pritisneš na hupo, še ne pomeni, da se jeziš na …

  • 09:30 6. April 2016.

    ko se zvečer v mraku iz ljubljane odpeljejo množice pisarniških žensk ima vsaka druga telefon v roki zadaj pa pamža …

  • 09:03 6. April 2016.

    samo sam pri sebi preklinjam na take voznike.ni hupanja ni geste,groženj

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.