Ni smiselno, da bi v Sloveniji razvili in proizvajali svoj avtomobil

Foto: Inštitut Metron
Foto: Inštitut Metron
Slovenski guru na področju električni vozil je spregovoril o slovenskem avtomobilskem potencialu.
Oglej si celoten članek

Mahle-Letrika, Kolektor in Hidria, Pipistrel, Metron, Akrapovič ... To je le nekaj od številnih podjetij, ki so zelo pomembna za avtomobilsko industrijo in to globalno. Slovenci pregovorno prisegamo na dobre in drage avtomobile, a zdi se, da ne sledimo prihajajočemu trendu, električnim vozilom, pa čeprav Slovenijo številni vseskozi omenjajo kot idealno državo za električna vozila. Zakaj se pri nas še ni zgodil preboj?

PROMO Kaj ima Škoda z Indijanci?

"Pri nas je kupna moč majhna, lobiji pa so močni. Če ta dva dejavnika upoštevamo, vidimo, da se je pravzaprav prodalo veliko električnih vozil. Slovenija je idealna zaradi naravno-demografskih razlogov, ne zaradi ekonomsko-političnih," pravi Andrej Pečjak, slovenski guru na področju električnih vozil, ki je ustanovitelj in vodja Inštituta Metron, ki s predelavami vozil v električna prestavlja meje pri učinkovitosti električnih vozil.

Prednost, da živimo v hišah

Nominiranec za prestižno nagrado v kategoriji 2015 World Technology Network na področju okolja (World Technology Network je združenje, ki ga sestavlja okoli 1.000 znanstvenikov, podjetnikov, mecenov, profesorjev in novinarjev iz 60 držav sveta.) svoje trditve podpre s podatki, da pri nas le tretjina prebivalstva živi v stanovanjskih blokih, kjer bi bilo treba postaviti novo infrastrukturo za polnjenje električnih vozil. Z zasebnih hiš po njegovih besedah ni težko potegniti 2 ali 3 kW priključka, to moč zagotavlja že navadna šuko vtičnica, poleg tega so zasebne hiše tudi idealne za postavitev kombinacije fotovoltaike in baterijskega shranjevalnika električne energije, kar omogoča samozadostnost in vožnjo "brez TEŠ 6". 

Naložbe prihodnosti Svet potrebuje 40 gigatovarn baterij, mi smo jo "zakockali" s Teš 6

Druga prednost je razpršenost prebivalstva po majhnih krajih, kar otežuje uporabo javnega prevoza in sili ljudi k uporabi avtomobilov za dnevne migracije. "Ne nazadnje so tu še majhne razdalje, ki jih lahko pokrijejo vozila z manjšimi baterijami, ki so posledično cenejša. Podobno razmerje ima tudi Avstrija, ima pa slednja boljšo ekonomsko-politično strukturo, zato se tam električna mobilnost hitro širi. Najrevnejša avstrijska pokrajina Koroška z zgolj 200.000 prebivalci ima tako registriranih le malo manj električnih vozil kot Slovenija, morda jo je v zadnjem letu celo dohitela," pravi Pečjak.

Andrej pečjak Pečjak: "Takih, kot smo mi, ne marajo"

Slovenska prihodnost v kleščah politike

Po drugi strani je slovenska avtomobilska panoga zelo aktivna tudi na področju električnih vozil. Kakšno priložnost bi morala Slovenija po mnenju Pečjaka videti na tem področju? Smo dovolj aktivni, tudi na področju države in politike? Strokovnjak za e-vozila pravi, da slovenska avtomobilska panoga sledi predvsem francoski in nemški avtomobilski industriji, ker zanje proizvaja komponente. V Sloveniji imamo tradicijo v izdelavi električnih komponent, to vedo tudi tuji partnerji in tu vidi našo prednost in priložnost. "Mislim, da gospodarstvo to priložnost lovi in se je zaveda, v nekaterih pokrajinah že prihaja do pomanjkanja ustreznega kadra. Država (državna birokracija) se trudi, temu ne gre oporekati, vendar je v kleščah politike. In na koncu politika - za nas bi bilo bolje, če politike sploh ne bi imeli. Glede na to, iz kakšnega položaja smo leta 1991 začeli svojo pot, lahko rečem, da je bila vsa leta bolj ali manj neuspešna, je pa uspešno delovala kot nekakšna zavora dolgoročnega in trajnostnega gospodarskega razvoja."

SLOVENCI PREMIKAJO MEJE Slovenci premikajo meje na področju električnih pogonskih sistemov za e-avtomobile

Vsak evropski avtomobil je tudi naš

Pečjak pravi, da ni posebej smiselno, da bi v Sloveniji razvili in začeli proizvajati svoj avtomobil: "Ugodni časi za "tovarno avtomobilov v vsaki vasi", ki so bili po II. svetovni vojni, so nepreklicno minili." Smo pa po njegovem mnenju uspešni kot proizvajalci in tudi razvijalci komponent in glede na to, da smo v združeni Evropi, je vsak evropski avtomobil malo tudi naš. Z izjemo britanskega, ki ima celo volan na drugi strani.

Pri nas je po njegovih besedah veliko uspešnih podjetij v razvoju in proizvodnji komponent za električna vozila: "Imamo uspešna velika (po evropskih merilih srednja) podjetja, kot npr Mahle-Letrika, Kolektor in Hidria ter kup manjših, ki pa skupaj tudi nekaj prispevajo k prepoznavnosti Slovenije kot države, ki ima dober razvoj na področju električne mobilnosti. Med temi manjšimi je kar dosti takih, ki orjejo ledino na področjih, kjer "ta velikih" še ni zraven - npr Pipistrel, SVP Avio, REC , Elaphe, Emsiso, Emrax,  in še dosti drugih."

Slovenski avto Pečjakov metron 7 potolkel nov rekord z enim polnjenjem

Naprej pa gleda tudi Pečjak, ki se vsake toliko časa ozre tudi nazaj, da vidi, kaj je bilo narobe in kaj bi lahko naredil bolje. "Izrazito smo usmerjeni "proti severu", 70 odstotkov % naših prihodkov prihaja iz držav "na drugi strani Alp". V glavnem razvijamo komponente za električna vozila, predelave, po katerih smo pri nas najbolj znani, so le majhen del tega, kar počnemo. Veliki pa ne bomo nikoli, to ni niti naš namen niti cilj." 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:54 22. Avgust 2017.

    Ga takoj zamenjam, če ne bo stal za dva normalna avtomobila. Zakaj pa ne, če s tem pripomorem k bolj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.