Avto
947 ogledov

Pečjak: "Takih, kot smo mi, ne marajo"

Električna dacia eauto
V kneževini Monako poteka že 15. reli Monte Carlo novih energij, kjer tekmujejo ekološka vozila. Na njem zmage v kategoriji električnih vozil niso dovolili braniti Andreju Pečjaku.

"Tako so naredili, da ne morem braniti zmage," nam je zaupal Andrej Pečjak, ki je lani s svojo električno dacio šokiral ekipo Tesle in osvojil skupno zmago v porabi in prvo mesto med električnimi vozili.

Pečjak je pojasnil, da ne ve, kdo se je pritožil, da so spremenili pravila, ki predelanim vozilom onemogočajo nastop na reliju: "Ne vem. Sumim, da voznik Teslovega električnega vozila. Na moje vozilo se je voznik tesle pritožil že na reliju v Italiji. Pritožbo sem dobil. Nato so sredi sezone pravila nenadoma spremenili tako, da predelani avtomobili na elektriko ne smejo več voziti v tej kategoriji. Uvrstili so jih v kategorijo prototipov, ki pa je na reliju ni. Zanimivo je, da avtomobili, predelani na vodik in zemeljski plin, ki zahteva večjo predelavo, lahko še vedno vozijo. Sprememba pravil je bila očitno res namenjena naši eliminaciji."

Američanov neznanci ne zanimajo

Pečjak pravi, da je za organizatorje relijev pomembno, da se o njih piše, in jim ne ustreza zmaga nekoga neznanega. "Za njih je škoda, če zmaga kar nekdo, saj imajo sponzorje. Tudi mediji pišejo manj, če zmaga popoln neznanec. Nekateri ameriški mediji so reli zaradi tega bojkotirali," pojasnjuje strokovnjak za električna vozila in dodaja, da je bilo po njegovi lanski zmagi v Monaku največ zanimanja v Sloveniji, na Hrvaškem, v Romuniji in južni Franciji.

Zmaga mu je prinesla tudi posel, a ne z avtomobilskimi proizvajalci: "Takih, kot smo mi, ne marajo. Avtomobilska podjetja ves čas razglašajo, da so najboljša. Nikoli ne bodo pristopili h kakemu manjšemu inštitutu," pojasnjuje Pečjak, ki se bo zdaj udeležil znanega relija Wave, kjer z električnimi vozili čez alpske prelaze prevozijo 1.600 kilometrov dolgo pot. "Wave, čeprav v nasprotju z Rallyjem Monte Carlo ni pod okriljem Fie, služi prepoznavnosti električnih vozil. Ustavljamo se na univerzah, šolah, po vseh krajih, kjer se ustavimo, je organizirana promocija. Poleg tega vedno podiramo Guinnessov rekord v največjem številu električnih vozil na enem mestu."

V pripravi električno vozilo s 1.200-kilometrskim dosegom

Pečjak ima velike cilje z električnim vozili. V fazi razvoja je predelava mazde5 na električni pogon, ki bo z enim polnjenjem baterije zmožna prevoziti 700 kilometrov poti. V drugi fazi, če bo pridobil sponzorje, pa tudi okoli 1.200 kilometrov. "To bi dosegli tako, da bi uporabili najboljše baterije, sestavili več baterij, uporabili boljše materiale, gume z nižjim kotalnim uporom, večji bi bil izkoristek motorja in kontrolerja. V Letriki so nam naredili prototipni motor in kontroler, ki ima res visok izkoristek. Če nimate izgub, pomeni, da ni treba imeti odprtin v avtu. S tem pridobite tudi na aerodinamiki. Vse je povezano," še dodaja Pečjak.

Komentarjev 5
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 12:46 24.marec 2014.

    @speris: Ne, ti se pustiš klasičnim marketinškim foram.

  • speris 22:15 20.marec 2014.

    Ocitno ne poznas lastnika tesle. In ne spremljas novosti v tehnologijah.

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 20:21 20.marec 2014.

    Ja pa kaj še! V interesu podjetja je, da konkurenta zajebe - to je veliko ceneje, kot pa ga kupovati ... Pa Tesli se gre itak samo za marketing ne za dejansko tehnologijo. In vse kar morajo narediti je - ...prikaži več kar delajo američani že 100 let - vse prepričati, da so najboljši, čeprav niso.