Norveška o načrtih po zaustavitvi prodaje bencinskih in dizelskih vozil

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tuji mediji so poročali, da namerava Norveška do leta 2025 zaustaviti prodajo vozil z dizelskimi in bencinskimi motorji. Norvežani so trditve zanikali.
Oglej si celoten članek

Nemška tiskovna agencija DPA je sporočila, da Norveški nacionalni načrt za transport vključuje tudi zahtevo, da se do leta 2025 v tej Skandinavski državi zaustavi prodaja vozil z dizelskimi in bencinskimi motorji. Načrt vsake štiri leta predstavijo vladi, kjer dorečejo politične cilje in transportno strategijo.

Korenček in ne palica

Norveški minister za promet je pisanje nemške agencije označil za netočno. "Naša vlada želi vzpodbuditi prodajo do okolja bolj prijaznih vozil z uporabo korenčka in ne palice," je dejal predstavnik za stike z mediji pri norveškem ministrstvu za promet.

Pojasnil je, da bodo nove tehnologije postopoma vodile do tega, da na cestah ne bo več vozil s klasičnimi motorji na notranje izgorevanje. Norveška si sicer prizadeva, da bi do leta 2020 novi prodani avtomobili v povprečju na kilometer poti izpustil 85 gramov CO2.

"Ta dokument vključuje predloge in nasvete za ambiciozen cilj, kako zmanjšati emisije v sektorju transporta," je še dejal predstavnik za stike z javnostjo in poudaril, da dokument, ki je bil izdan februarja letos, ne vključuje nikakršne prepovedi prodaje določenih vozil.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • Električna vozila imajo hud potencial. Več ljudi k bo kupovalo električna vozila; bolj se bo ta potencial razkril tud v …

  • 16:14 21. Avgust 2016.

    Zate je najprimernejši PešFord LD 43 z gumirano pologo.

  • 15:01 21. Avgust 2016.

    Dokler bo na voljo bencinar bom kupoval avto na bencin. Brez vsekakršne hibridne tehnologije. Ko pa enkrat ne bo več …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.