Avto
122 ogledov

Norveška o načrtih po zaustavitvi prodaje bencinskih in dizelskih vozil

Točenje bencina Shutterstock
Tuji mediji so poročali, da namerava Norveška do leta 2025 zaustaviti prodajo vozil z dizelskimi in bencinskimi motorji. Norvežani so trditve zanikali.

Nemška tiskovna agencija DPA je sporočila, da Norveški nacionalni načrt za transport vključuje tudi zahtevo, da se do leta 2025 v tej Skandinavski državi zaustavi prodaja vozil z dizelskimi in bencinskimi motorji. Načrt vsake štiri leta predstavijo vladi, kjer dorečejo politične cilje in transportno strategijo.

Korenček in ne palica

Norveški minister za promet je pisanje nemške agencije označil za netočno. "Naša vlada želi vzpodbuditi prodajo do okolja bolj prijaznih vozil z uporabo korenčka in ne palice," je dejal predstavnik za stike z mediji pri norveškem ministrstvu za promet.

Pojasnil je, da bodo nove tehnologije postopoma vodile do tega, da na cestah ne bo več vozil s klasičnimi motorji na notranje izgorevanje. Norveška si sicer prizadeva, da bi do leta 2020 novi prodani avtomobili v povprečju na kilometer poti izpustil 85 gramov CO2.

"Ta dokument vključuje predloge in nasvete za ambiciozen cilj, kako zmanjšati emisije v sektorju transporta," je še dejal predstavnik za stike z javnostjo in poudaril, da dokument, ki je bil izdan februarja letos, ne vključuje nikakršne prepovedi prodaje določenih vozil.

 
Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:48 22.avgust 2016.

    Električna vozila imajo hud potencial. Več ljudi k bo kupovalo električna vozila; bolj se bo ta potencial razkril tud v praksi. Treba je vedt da se je električna vozila 100 let zanemarjalo in potiskalo ob strani. Če bi se ...prikaži več toliko z električnimi vozili ukvarjalo in se jih toliko razvijalo se ne bi mogu noben bencinski/dizelski motor primerjat z električnim. Verjamem da marsikoga privlačijo vonjave iz mladosti in bencinar/dizel z svojim vonjem iz izpuha; in grmenjem iz motorja sta vsekarkor dejavnika ki nekaterim pričarata tisto otroško čarobnost. Ampak elektrika je prihodnost. Tle ni debate. Kdor pa hoče staro tehnologijo sem pa prepričan da bodo old timerji vedno dovoljeni. Sej pravijo; delal se bo na korenču ne palici.

  • OneCent 16:14 21.avgust 2016.

    Zate je najprimernejši PešFord LD 43 z gumirano pologo.

  • vzev 15:01 21.avgust 2016.

    Dokler bo na voljo bencinar bom kupoval avto na bencin. Brez vsekakršne hibridne tehnologije. Ko pa enkrat ne bo več na voljo avtov na bencin, bom pa rajši vozil 20-30 let star avto.