Nove kazni za premožnejše kršitelje zakona

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Ljudje, ki v Nemčiji kršijo zakon, se bodo morali kmalu zanašati na javna prevozna sredstva ali lastne noge.
Oglej si celoten članek

V Berlinu načrtujejo nov zakon, ki bo kršilcem zakona, še posebej tistim premožnejšim, začasno odvzel vozniško dovoljenje, poroča portal Deutsche Welle.

Nemški pravosodni minister Heiko Mass bo po lastnih navedbah osnutek zakona, ki predvideva suspenz vozniškega dovoljenja za kršilce zakona, predložil do konca leta. Kot je ob tem pojasnil, obstajajo primeri, predvsem ko gre za premožne kršilce, ko globa nima učinka.

"A začasna ukinitev vozniškega dovoljenja bi imela občutne posledice," je dejal v pogovoru za sobotno izdajo časnika Spiegel. Kot je dodal, bi sodišča o takšni kazni odločala od primera do primera.

Za odrasle in mladoletne enako 

Načrti v zvezi s tovrstnim kaznovanjem so del koalicijske pogodbe nemške vlade, ki jo poleg krščanskih demokratov kanclerke Angele Merkel sestavljajo še socialdemokrati. "Kot alternativno kazen zaporu v primeru ljudi, ki jim globa na predstavlja kakega občutnega udarca, bomo uvedli začasno ukinitev vozniškega dovoljenja. To bo samostojna kazen v zakonodaji za odrasle in mladoletne," piše v koalicijski pogodbi.

Mass je za Spiegel razkril tudi, da namerava dopustiti uporabo kamer na nekaterih nemških sodiščih. "Želimo dovoliti kamere, a le na najvišjih zveznih sodiščih in le za izrek kazni," je povedal. Prav tako bo po lastnih navedbah predlagal "avdio-vizualno dokumentiranje celotnega sojenja v primerih zgodovinskega pomena".

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • mph
    15:41 8. Avgust 2016.

    Toliko bolj, ker mu je verjetno tata kupil avtek in plačuje kazni.

  • 06:42 8. Avgust 2016.

    A bogatega, ki mesečno prejme preko 30.000 evrov bolj prizadane, če ga oglobiš s 300 evri ali s 30.000? Ker, …

  • 00:20 8. Avgust 2016.

    A je bogataš, ki vozi 20 km/h čez omejitev, bolj nevaren kot revež? Ali zakaj bi plačal več? Za resne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.