Novi vladni odloki, kaj morate vedeti vozniki?

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Nekaj ukrepov se rahlja tudi za voznike oziroma lastnike vozil. Ljubljančani, pozabite na kavo v Portorožu.
Oglej si celoten članek

Zadnji vladni odloki za preprečevanje epidemije so prinesli določene spremembe na področju ponujanja blaga in storitev.

S stališča voznikov in lastnikov vozil so pomembne naslednje spremembe, ki stopijo v veljavo s torkom, 15. decembra:

  • Po vsej državi se lahko odprejo avtopralnice.
  • V statističnih regijah Osrednjeslovenska, Goriška, Obalno-kraška in Gorenjska je dovoljena tudi storitev prodaje motornih vozil - novih in rabljenih. 
  • V istih statističnih regijah se odpirajo prodajalne s športno opremo, kar pomeni tudi vnovično prodajo koles.
  • Poleg tega lahko prebivalci v statističnih regijah Osrednjeslovenska, Goriška, Obalno-kraška in Gorenjska po novem prehajajo občinske meje, a le znotraj iste regije! Pogoj za prehajanje občinskih meja je, da imajo omenjeni vozniki na telefonu naloženo in aktivirano aplikacijo #OstaniZdrav.

Za prehod med regijami ob ustreznih dokazilih velja še naprej istih 13 izjem, kot doslej oziroma kot še naprej veljajo za prehajanje občinskih meja v ostalih osmih statistističnih regijah (odhod na delo, opravljanje gospodarskih dejavnosti ...).

Še naprej so lahko odprte servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles). Ostajajo pa zaprte prodajalne z rezervnimi deli, razen če imajo organizirano prodajo prek prevzema oziroma po pošti.

Vse navedene spremembe začnejo veljati 15. decembra in veljajo do vključno 23. decembra. 

Vlada je sicer sinoči v Uradnem listu objavila tudi popravek "Odloka o  začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji". A gre le za malenkostno uskladitev v delu, ki govori o datumu poteka nekaterih listin s področja vozniških dovoljenj. Za veliko večino voznikov velja še naprej, da so v primeru, da jim v času epidemije poteče vozniško dovoljenje, dolžni le tega podaljšati prek upravne enote ali storitve e-uprave.

Podaljšujejo pa se na primer vozniškega dovoljenja za voznika začetnika, kjer je določeno, da se le-ta podaljša na podlagi potrdila o opravljeni vadbi za voznika začetnika. 

Zaprte ostajajo šole vožnje in vsi ostali programi izobraževanja voznikov. Še naprej so odprti tehnični pregledi in tahografske delavnice, ter pregledi vozil s certifikatom ADR za prevoz nevarnih snovi.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 10:31 15. December 2020.

    www︎.︎imgb︆.︆net - oddličen prrojekt za odrrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • 06:56 15. December 2020.

    www︎.︎imgb︆.︆net - odličen projekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.