Avto
31307 ogledov

Novi vladni odloki, kaj morate vedeti vozniki?

Vožnja po avtocesti Saša Despot
Nekaj ukrepov se rahlja tudi za voznike oziroma lastnike vozil. Ljubljančani, pozabite na kavo v Portorožu.

Zadnji vladni odloki za preprečevanje epidemije so prinesli določene spremembe na področju ponujanja blaga in storitev.

S stališča voznikov in lastnikov vozil so pomembne naslednje spremembe, ki stopijo v veljavo s torkom, 15. decembra:

  • Po vsej državi se lahko odprejo avtopralnice.
  • V statističnih regijah Osrednjeslovenska, Goriška, Obalno-kraška in Gorenjska je dovoljena tudi storitev prodaje motornih vozil - novih in rabljenih. 
  • V istih statističnih regijah se odpirajo prodajalne s športno opremo, kar pomeni tudi vnovično prodajo koles.
  • Poleg tega lahko prebivalci v statističnih regijah Osrednjeslovenska, Goriška, Obalno-kraška in Gorenjska po novem prehajajo občinske meje, a le znotraj iste regije! Pogoj za prehajanje občinskih meja je, da imajo omenjeni vozniki na telefonu naloženo in aktivirano aplikacijo #OstaniZdrav.

Za prehod med regijami ob ustreznih dokazilih velja še naprej istih 13 izjem, kot doslej oziroma kot še naprej veljajo za prehajanje občinskih meja v ostalih osmih statistističnih regijah (odhod na delo, opravljanje gospodarskih dejavnosti ...).

Še naprej so lahko odprte servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles). Ostajajo pa zaprte prodajalne z rezervnimi deli, razen če imajo organizirano prodajo prek prevzema oziroma po pošti.

Vse navedene spremembe začnejo veljati 15. decembra in veljajo do vključno 23. decembra. 

Vlada je sicer sinoči v Uradnem listu objavila tudi popravek "Odloka o  začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji". A gre le za malenkostno uskladitev v delu, ki govori o datumu poteka nekaterih listin s področja vozniških dovoljenj. Za veliko večino voznikov velja še naprej, da so v primeru, da jim v času epidemije poteče vozniško dovoljenje, dolžni le tega podaljšati prek upravne enote ali storitve e-uprave.

Podaljšujejo pa se na primer vozniškega dovoljenja za voznika začetnika, kjer je določeno, da se le-ta podaljša na podlagi potrdila o opravljeni vadbi za voznika začetnika. 

Zaprte ostajajo šole vožnje in vsi ostali programi izobraževanja voznikov. Še naprej so odprti tehnični pregledi in tahografske delavnice, ter pregledi vozil s certifikatom ADR za prevoz nevarnih snovi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • distdronim 10:31 15.december 2020.

    www︎.︎imgb︆.︆net - oddličen prrojekt za odrrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • nahipca 06:56 15.december 2020.

    www︎.︎imgb︆.︆net - odličen projekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks