Slovenija
50093 ogledov

Zasedanje vlade: "Maksimalno 48.000 evrov kazni"

Reševalni pas/Twitter
Medtem, ko vladajoči opozarjajo, da je treba razkuževati in umivati roke in tudi držati medsebojno distanco, so, kot razkriva posnetek nacionalne televizije, na sobotno sejo vlade, kjer so odločali o sproščanju ukrepov, tesno eden poleg drugega korakali udeleženci zasedanja.

Vlada je na sobotni dopisni seji na Brdu pri Kranju podaljšala ukrepe iz Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom od 13. decembra še za sedem dni. Med vzroki, da se okužbe pri nas ne zmanjšujejo je tudi neustrezna medsebojna razdalja.

ogled vojaških sil na meji s Hrvaško Obisk Slovenija Javnost se zgraža: kje so maske in razdalja?

Tako je vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović v intervjuju za hrvaški Jutarnji list povedala, da se v Sloveniji število okužb ne zmanjša tudi zaradi tega, ker ljudje ne upoštevajo odlokov vlade. 

Slovenija Institut Jožef Stefan: Nekatere maske manj kot 20-odstotno učinkovite

Beovićeva je dejala: "Ni vse v ukrepih, ampak v kulturnem okolju, v katerem se izvajajo. Ljudje na teh območjih se ukrepov preprosto ne držijo. To je drugačna kultura. Imamo kazni, vendar nimamo nadzora in to se izkorišča. V Sloveniji zelo spoštujemo človekove pravice, na katere se vsi sklicujejo, zato ne smemo na primer nadzorovati porok, ki so znane kot žarišča koronske krize. To je velika težava."  Po njenem mnenju je v očeh državljanov za vse kriva vlada: "Vse te mlade države nimajo tradicije spoštovanja vlade, kar je nepremostljiva težava, ko vlada pričakuje sodelovanje." Beovićeva, kot sporne omenja tudi trgovine. A ne kupce, ampak zaposlene: "Zaposleni skupaj malicajo, pijejo kavo. Enako je med delavci v tovarnah."

Jelko Kacin Slovenija Kacin: Uporabljajte kirurške maske, maske niso modni dodatek!

Tesno skupaj na sejo

A očitno bi morala okrcati tudi člane vlade, ki so, kot je vidno iz posnetka nacionalne televizije, na zasedanje korakali tesno eden ob drugem. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom med drugim priporoča ohranjanje vsaj metra in pol razdalje med ljudmi, ki niso iz  istega gospodinjstva. Uporabnica Twitterja z vzdevkom Plavalka se ob pripeti fotografiji udeležencev sestanka sprašuje: "Draga vlada RS & Co. Na vrstah pred pošto stojimo malo drugače. Samo na izrezku sprehoda na Brdu vidim minimalno 4800 evrov oz. maksimalno 48.000 evrov (kot bi se spodobilo), za katere imam kar precej idej, kako bi jih lahko koristno porabili."

Na distanco s tviti opozarjata tudi vodja NSi Matej Tonin in vodja SMC Zdravko Počivalšek.

Komentarjev 13
  • Avatar praufo
    praufo 18:48 14.december 2020.

    folk nategujejo , sicer pa ne vem , akje je tisto brdo tako posebnega, da se je treba tolk furat gor pa dol ... sej vem da je gorivo poceni, zato se tud capsi cele dneve furajo vsepovprek, ampak vseeno ...prikaži več ... to niso vaši avti, vse gre na stroške davkoplačevalcev ... vsak dan buče skupaj, pa skoz na telefonih pa witerjih , potem pa še brdo ... a na brdu tako dobro kuhajo, al se najde kaj dobrega za u postlo? samo vprašam

  • Waltter 11:47 14.december 2020.

    Keri bedak je naredil ta clanek si najprej naj prebere malo zakon. Distanca tam kjer je mogoce in maske so obvezne. Torej pomeni da tudi v sparu ne smeta dve delati v delikatesi al kaj? Dajte no bedaki in se ...prikaži več ne obesat na delovna mesta. Ce ga serjejo od zunaj jih kaznujte ce na delovnem mestu je pa enako kakor pri drugih ... bencinski servisi, pekarne... Torej na blagajni ti naj trgovka zabrise denar po trgovini v tisto smer kjer je se kaj fraj in najmanj 2 m dalec ozr dalje je bolje???

  • Avatar MS
    MS 11:39 14.december 2020.

    Tako se rešuje Korona! ==> 1. Če držiš distanco prenos ni mogoč! 2. Če nosiš masko drugega ne moreš okužiti! 3. Če razkužuješ in redno umivaš roke ščitiš sebe in druge pred okužbo! 4. Če se ljudje ne zbirajo nezaščiteni ...prikaži več in v večjih skupina prenos ni mogoč! TO SO PREDPISANI UKREPI! In če bi vsi te ukrepe dosledno sprovajali kmalu nebi bilo več prenosa okužb!