Slovenija
6472 ogledov

Javnost se zgraža: kje so maske in razdalja?

ogled vojaških sil na meji s Hrvaško
1/9
Saša Despot
Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, minister za obrambo Matej Tonin ter minister za notranje zadeve Aleš Hojs so danes obiskali Črnomelj. Ob obisku se, kot dokazujejo tudi fotografije, niso ves čas držali predpisane varnostne razdalje, mask ves čas niso nosili.

Na spletnih omrežjih po obisku državnikov v Črnomlju mrgoli zgražanj spričo dejstva, da Pahor, Tonin in Hojs ves čas svojega obiska niso upoštevali predpisanih ukrepov glede varnostne razdalje med ljudmi. Maske so v zaprtih prostorih nosili, na prostem pa ne ves čas. Med drugim uporabniki ob fotografijah pišejo komentarje, kot je: "če je virus, je virus za vse", "dovolj hinavščine" in podobno.

Za večja pooblastila vojske

Predsednik Pahor je sicer ob obisku državni zbor pozval, naj v luči argumentov premisli odločitev o sprejetju sklepa za aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi, ki govori o podelitvi izrednih pooblastil vojakom oz. o napotitvi Slovenske vojske za pomoč pri varovanju južne meje.

Kot je dejal, sicer razume odločitev, da takega sklepa ob prvem predlogu niso sprejeli. "Argumenti morda niso bili prepričljivi. Morda je v državnem zboru prevladovalo neko stališče, da želi vlada izkoristiti obstoječe okoliščine za kakšne ukrepe, ki jih sicer del državnega zbora ne podpira ali vidi v njih neko ravnanje, s katerim se ne strinja," je izpostavil.

Pahor je svoje prepričanje sicer utemeljil s tem, da "tak ukrep podpira policija, da se z njim strinja vojska. Podpira ga lokalno prebivalstvo".

ogled vojaških sil na meji s Hrvaško | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ilegalni prehodi meje

Kot argument, ki bi ga vnovič predstavil državnemu zboru kot razlog, da sprejeme omenjeni predlog o aktivaciji 37. a člena zakona o obrambi, pa je Pahor navedel, da bo po epidemioloških razmerah in tem sledeči krizi "skoraj zagotovo" nastopila možnost okrepitve poskusov ilegalnih prehodov južne meje.

Vse to bo po njegovem mnenju ustvarilo "precej zahtevne razmere za ukrepanje države", ki mora državljane in njihovo premoženje varovati ter jim zagotavljati vse pogoje, da ostanejo zdravi in neprikrajšani. "Ni treba čakati zadnji dan, ko bo postalo povsem očitno, da je napotitev vojske na južno mejo povsem neizogibna," je še dejal Pahor.

ogled vojaških sil na meji s Hrvaško | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Namesto 140 - 500 vojakov

Po Toninovih besedah je težko razumeti del državnega zbora, da omenjeni aktivaciji nasprotuje. Ocenil je tudi, da ljudje ob južni meji vojsko dobro sprejemajo in da si omenjene pomoči želi tudi policija. Opozoril je, da je vojska pripravljena pomagati, da bi delovala po strogo določenih navodili in le tri mesece. Vojska sicer pomaga tudi pri urejanju prometne infrastrukture ob meji, je dodal.

Hojs je povedal, da je potreba po aktivaciji omenjenega člena prišla s strani policije in da je ob povečanju števila nedovoljenih prehodov južne meje, ki se januarja in februarja glede na lani zvišalo za 60 odstotkov, južno mejo nujno treba zavarovati, "kot je potrebno".

Po njegovih podatkih naj bi se število vojakov ob južni meji ob aktivaciji omenjenega člena z zdajšnjih 140 dvignilo na približno 500.

Hojs sicer pričakuje, da naj bi z epidemijo novega koronavirusa opravili nekje do konca junija in da se bo število nedovoljenih prehodov meje ter delovanje tihotapskih združb takrat okrepilo.

Vsi trije so sicer danes obiskali vojake 72. brigade Slovenske vojske v Črnomlju in se seznanili z njihovimi nalogami ter delovanjem. Na Bregu pri Sinjem Vrhu pri Vinici so nato obiskali še obmejno skupno vojaško-policijsko patruljo.

ogled vojaških sil na meji s Hrvaško | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 38
  • Katarina Kočevar 13:12 16.april 2020.

    Bravo. Ukrep za priviligirance: golfiste, tenisače (so že pripravljena igrišča in garderobe), kolesarje, vikendaše. Vsi bodo lahko uživali tudi zunaj domače občine. Druženje ne bo pod kontrolo (se ne da preverjati). Tisti, ki pa so najmanj nevarni za okolje - ...prikaži več RIBIČI in PLANINCI - pa niso priviligiranci. Kaj menite? Marjan Kočevar (ribič in planinec) brez možnosti.

  • jezero 08:50 16.april 2020.

    Podn podna!

  • nina 07:27 16.april 2020.

    Nam ne vladadajo politiki,temveč mafija.Bivši komunisti preoblečeni v črne srajce.Banda pokvarjena samovšečna.