Slovenija
2428 ogledov

Vladni predlog za aktivacijo vojske je propadel

slovenska vojska Saša Despot
Vladni predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi podelili izjemna pooblastila vojski pri širšem varovanju državne meje, na odboru DZ za obrambo ni prejel potrebne dvotretjinske večine navzočih. Ob navzočih 19 poslancih jih je za predlagan sklep glasovalo 11, kar je manj od dveh tretjin, zato predlog ni bil sprejet.

Proti je sicer glasovalo 7 poslancev. Poleg poslancev koalicijskih SDS, SMC, NSi in DeSUS so predlog podprli še poslanci opozicijskih SAB in SNS, poslanci LMŠ, Levice in SD pa so predlogu že v razpravi nasprotovali.

Izpostavili so, da potrebe po dodatnih pooblastilih vojski ni, saj pritisk migrantov popušča. Menijo, da naj vojska v kriznih razmerah zaradi epidemije pomaga pri drugih nalogah, kot so logistika, helikopterski prevozi, razkuževanje in humanitarno udejstvovanje. Nekateri so sicer izrazili pripravljenost na ponoven razmislek o aktivaciji 37.a člena ob spremenjenih varnostnih razmerah.

Zagovorniki vladnega predloga pa so izpostavljali pretečo nevarnost vala migrantov v povezavi s pandemijo novega koronavirusa in zavračali mnenja nasprotnikov s trditvami, da to ne pomeni vojske na ulicah. Poudarjali so, da bi SV opravljala zgolj naloge ob slovenski južni meji, in sicer v sodelovanju s policijo, ki je kadrovsko podhranjena.

Na navedbe nekaterih opozicijskih poslancev, da bi morali najprej aktivirati rezervne policiste, je notranji minister Aleš Hojs odgovoril, da so vsi rezervni policisti že aktivirani na podlagi sklepa vlade. Zaradi epidemije je po njegovih navedbah na delu več kot 1500 policistov. Četudi ni veliko prehodov državne meje, morajo biti ekipe vseeno tam, je še dodal.

Na pobudo poslancev SAB so člani odbora sicer odločali tudi o dopolnilu, da se v naloge z izjemnimi pooblastili lahko vključi zgolj tiste pripadnike stalne ali rezervne sestave SV, ki so vanjo vključeni najmanj eno leto, s čimer se je Hojs strinjal. S tem so po besedah Maše Kociper (SAB) želeli omejiti, da se ne bi v te naloge vključevali člani različnih vard.

Prav tako so želeli nekateri člani odbora po opozorilu zakonodajno-pravne službe DZ natančneje opredeliti rok trajanja sklepa. V prvotnem predlogu je bilo zapisano, da lahko ukrepi veljajo največ tri mesece, kot to dopušča tudi zakonska določba, po mnenju zakonodajno-pravne službe pa mora biti v sklepu to obdobje zamejeno v okviru tega obdobja. Nekateri poslanci so tako s predlogom dopolnila, ki prav tako ni bil sprejet, sledili Hojsovemu predlogu, da se rok določi 15. junija. Po ministrovem mnenju bi bil ta datum primeren, ker so tudi ukrepi v predlogu koronskega mega zakona predvideni do 15. maja z možnostjo podaljšanja za 30 dni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • janez60 15:50 02.april 2020.

    Fajonka in Violeta morata imeti stali dotok migrantskih loverboyov in ne pustita da bi to presahnilo. Ju močno srbi mednožje.

  • Lalatralala 11:45 02.april 2020.

    Potem naj grejo mejo varovati poslanci ki so proti temu, škoda da imamo vojsko na mejah za figure ker nimajo nobenih pooblastil za varovanje meja,tud 37a clen je premalo to ni nič Morejo imeti pooblastila da lahko ukrepajo isto kot ...prikaži več policija glih tako ima vojska usposabljanja in oroźje ne vidim logike tu, to ni varovanje meja če so sam figure nepomebne tam. Stranke ki so proti in zatirajo vlogo in dejanja vojske si pa naj imigrante domou pelejo.

  • Friderik1950 10:46 02.april 2020.

    Moram povedati, da mi je Hojs politično nesimpatičen, deluje mi nekam preveč, kako naj povem, da razložim, no ja phsihofanatičen bi dejal, če samo pomislim na njegovo preimenovanje kasarne Komandanta Staneta v preteklosti, saj je bil in bo naš edini ...prikaži veči komandant. Sicer pa povsem podpiram namero, da postavi vojsko na meje in to z neko pretvezo nekega insceniranega incidenta, ki bi premostil butasti ustavni člen. Tu se lahko sedaj pokaže, če zna 'zajebati' levico.