Slovenija
2774 ogledov

Pahor: Ne gre za dlakocepljenje

Borut Pahor Voyo/ zurnal24.si
Predsednik republike podpira novelo referendumskega zakona, ki bo omogočila skrajšanje rokov za uveljavitev zakonov, za katere referendum ni dopusten.

Borut Pahor poudarja, da bo s tem Slovenija dosegla večjo učinkovitost na demokratičen način. Verjame, da bo predlog, ki ga bo v torek obravnaval DZ, dobil potrebno podporo.

DZ je 2. aprila sprejel t.i. mega protikoronski zakon za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, katerega učinki so ocenjeni na tri milijarde evrov, vendar morajo pred njegovo uveljavitvijo miniti ustavni in poslovniški roki. Pahor bo tako v skladu z ustavo in dosedanjo prakso zakon podpisal 10. aprila. Rokov si ne želi krajšati, je dejal danes v pogovoru za STA, da ne bi nad njegovim ravnanjem visela senca dvoma, ustavno sodišče pa bi utegnilo pozneje zakon iz postopkovnih razlogov razveljaviti.

Povabili tudi ustavne pravnike

Novelo zakona o referendumu in ljudski iniciativi je prejšnji teden vložila vlada. Predvideva možnost krajših rokov za uveljavitev tistih zakonov, s katerimi se sprejemajo nujni ukrepi za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odpravo posledic naravnih nesreč. Novela sicer sledi ustavni spremembi iz leta 2013, ki je med drugim tudi za takšne zakone odvzela pravico do referenduma, a ta odločba še ni bila prenesena v zakonodajo.

Spomnil, je, da so k reševanju problema pristopili že pred 14 dnevi, k premisleku pa povabili tudi ustavne pravnike. "Strinjali smo se, da to naredimo ustavnopravno nesporno. S tem se zavaruje ustavo, pravice, ki izhajajo iz nje," je izpostavil in dodal, da je bilo vloženega veliko dela.

Koronavirus COVID-19 V SLO Zdravje Virus se je razširil v štiri nove občine, v tej največji porast

"Ne gre za dlakocepljenje"

Ob tem je dejal, da se bo morda ljudem zdelo, da gre za pravniško dlakocepljenje, a po njegovih besedah je pomembno, da "vsi igralci poskrbimo, da so naša ravnanja skladna z ustavo". Tistim, ki menijo, da to ni vprašanje, s katerim bi se morali ukvarjati sedaj, v času epidemije, odgovarja, da "je urgentno, če hočemo ostati v okvirih ustave in prava".

Priznava, da je to težka materija za DZ, za sprejem je potrebna dvotretjinska večina navzočih poslancev. Zdi se mu prav, "da pride do široke razprave, da se izrazi morebitne pomisleke, a se na koncu novelo tudi sprejme".

Le ukrepi, ki so res nujni

Predsednik republike se je strinjal, da je treba na tak, interventni način v okviru zakonov, za katere referendum ni dopusten, sprejemati le ukrepe, ki so res nujni. Zaradi številnih pomislekov so tako iz protikoronskega zakona izločili del določb o dodatnih policijskih pooblastilih. "Mnogi pomisleki so bili upravičeni, DZ je ravnal v skladu z večino teh pomislekov in jih veliko večino odpravil. DZ in vlada sta se potrudila, da so poslanci s prepričljivo večino zakon sprejeli," je ocenil Pahor.

Hkrati je razprava po njegovih besedah "pokazala, da v Sloveniji obstaja skrb, da zaradi učinkovitega ukrepanja ne bi trpeli demokratični standardi". Znova je ocenil, "da se ne sme izkazati, da je demokracija ovira za učinkovitost, nasprotno, moramo ravnati tako, da se bo zaupanje v demokratično odločanje tudi v času krize okrepilo".

"Tako sem videl odločanje o mega zakonu, tako gledam tudi na odločitev DZ, da ni sprejel sklepa o aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi, ki sem mu bil sicer naklonjen," je dejal predsednik. Glede slednjega tako ugotavlja, da bo verjetno vlada, ko in če bo ocenila, da brez pomoči vojske s primernimi pooblastili na meji ne zmore več, znova stopila pred poslance. "Bo pa morala biti očitno bolj prepričljiva," je še dodal.

Jelko Kacin Slovenija Vlado zelo skrbijo prihajajoči prazniki

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Silva Drevensek 07:04 07.april 2020.

    zakoni tak napisani da še sami ne vejo zakaj gre,to pa je zato ker vsaki piše zakon ki ima pet minut časa

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 19:22 06.april 2020.

    Dokler ne bo spremembe volilnega sistema, kjer kriminalci nimajo pravice volit, biti izvoljeni ter jim je po prestani kazni za vse večne čase prepovedano delovanja v politiki, se bo to dogajalo tudi v bodoče. Delovanje v politiki je potrebno prepovedati ...prikaži več tudi nesposobnim politikom kruhoborcem, politikom, ki izstopijo iz stranke, se presedejo med neodvisne in politikom, ki v posmeh volilcem zaradi škodljivih odločitev z nasmehom sprejemajo politično odgovornost …

Sorodne novice